Zagreb

Oteto djetinjstvo - Knjiga o stradanju Rame 1942. i 1943. godine

Kultura / Knjige | 08. 03. 2016. u 09:59 Matej Škarica

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu u četvrtak 3. ožujka 2016. predstavljena je knjiga pod nazivom ''Oteto djetinjstvo – djeca iz Rame na prehrani u Zagrebu nakon četničkog pokolja 1942. i gladi 1943. godine''.

O knjizi su na vrlo iscrpan način govorili dr. sc. Ivan Markešić s Instituta dr. Ivo Pilar i autor knjige don Pavao Crnjac svećenik rodom iz Rame, župa Uzdol. Prije samog početka predstavljanja skup je prigodnim riječima dobrodošlice pozdravio dr. sc. Tomislav Dubravac, predsjednik zagrebačkog Napretka.

U ovoj knjizi Pavao Crnjac na osnovu svojih dugogodišnjih istraživanja daje na uvid pregled povijesnih događanja od 1941. do 1943. godine vezanih za pokolj stanovništva, pljačku Rame i spašavanje od gladi nedužne Ramske djece koja su dovedena na prehranu u Zagreb.

Njihova iskustva bila su vrlo traumatična i teška i zapanjuje brojka od 700 djece siročadi. Kartoteka s imenima djece sve donedavna bila je čuvana u tajnosti u okrilju zagrebačkih tajnih arhiva i do 2008. godine nije se mogla otvoriti u potpunosti. To je u konačnici učinio Pavao Crnjac ali uz mnogo truda i potrebne požrtvovnosti.

Njega su na to nagnali brojni razlozi, a jedan od njih je i onaj emotivni i obiteljski jer je u oluji Drugog svjetskog rata izgubio članove svoje obitelji.

Autor knjige istražio je tako sudbinu preko 700 djece iz Rame uz izvorna svjedočenja, s bogatom fotodokumentacijom te brojnim drugim prilozima. Recenzenti knjige su nekadašnji gvardijan franjevačkog samostana u Rami fra Mijo Džolan, komunikolog i novinar mr. sc. Matej Škarica, a stručni osvrt dao je i povjesničar dr. sc. Josip Jurčević.

Sama po sebi, knjiga predstavlja vrijedno djelo koje rasvjetljava povijest Rame i njezina stradanja u 20. stoljeću.

Publika je mogla nabaviti knjige uz promotivne cijene i posvetu ovog ramskog autora koji je i u sedmom desetljeću života plodonosan u svojim djelima.

Kopirati
Drag cursor here to close