Zbirka poezije

Oružje moje duše Zdravka Nikića

U nakladi ogranka Matice hrvatske Čitluk iz tiska je ovih dana izašla zbirka poezije "Oružje moje duše", autora Zdravka Nikića.
Kultura / Knjige | 13. 11. 2022. u 14:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nakladi ogranka Matice hrvatske Čitluk iz tiska je ovih dana izašla zbirka poezije "Oružje moje duše", autora Zdravka Nikića.

Autor u proslovu navodi kako ovo nije poezija modernistički obojena, hermetička poezija, u kojoj treba odgonetati pjesnikovu poruku.

"Odlučio sam se za jednostavan iskaz, za stihove svim razumljive – za pjesme koje su nekad planinski brzaci, ali najčešće lagano uzbibana rijeka koja se približava svome utoku. Možda ova zbirka i odstupa od prije tiskanih, premda sam iz prethodnih uvrstio i poneku pjesmu u ovu, ako se tematski uklapala, kako bih zaokružio tu cjelinu", navodi Nikić.

Puno pjesama autor je posvetio svojoj majci, iz razloga što upravo od svoje majke, koja je bila nepismena, baštini sklonost prema pisanoj riječi.

"Drugi je razlog sama majka – to najdivnije stvorenje na svijetu jer nitko ne zna i ne može voljeti kao majka", naveo je Nikić.

U recenziji knjige profesor Ivan A. Sivrić navodi kako je knjiga Zdravka Nikića u osnovi prosvjed i poruka za povratak izvornim vrijednostima.

"Ona je pisana sa svrhom poruke, a osobnim sugestijama za obraćanje na misao i odvraćanje od apsurda na kojemu mnoge mainstream agende još uvijek insistiraju. Knjiga je cjelovito zahvatila tematsko područje i na njemu je 'izdržala' primjereno postavljenoj zadaći. U tom smjeru je prilagođavan stil koji je zahtijevao neposrednost pa makar i na štetu ukupna dojma", napisao je Sivrić u recenziji.

Naveo je i to kako je autor pomno izgradio svoj književni zanat te da se stoga pjesme čitaju lako, djeluju sugestivno i ostavljaju ugodan dojam, bez obzira na pojedine teške teme. Jedan broj pjesama je pisan ikavicom, što pridonosi prisnosti sadržaja i bogatstvu stila, navodi Sivrić.

Autor je zbirku komponirao od ciklusa "Vjera", "Obitelj", "Ljubav", "I", i "Domovina". Prvi ciklus obuhvaća 24 pjesme, u ciklusu "Obitelj" je devet pjesama, u ciklusu "Ljubav" nalazi se deset pjesama. U ciklusu "I" je 30 pjesama, a posljednji ciklus naslovljen "Domovina" broji 29 pjesama.

Jedan od recenzenata je i prof. dr. sc. Marko Dragić, koji je naveo kako je Nikićeva zbirka "Oružje moje duše" svojevrstan dokument vremena u kome živimo. Zbirka ima estetsku vrijednost i značajan je doprinos suvremenom hrvatskom pjesništvu te je dobrodošla ljubiteljima lijepe riječi kao i povjesničarima i teoretičarima književnosti, smatra Dragić.

Inače, pjesnik, novinar, publicist i radiestezist Zdravko Nikić rođen je 30. srpnja 1953. godine u Ružićima, kraj Gruda.

Pučku školu završio je u Ružićima i Grudama, Franjevačku gimnaziju u Splitu, a Povijest jugoslavenskih književnosti i sh/hs (materinskog) jezika diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1979. godine.

Do sada je objavio knjige: "Vrisak kamenu" (pjesme), "Strah i glad" (roman), "Hrvatska Golgota" (pjesme), "Korak izvan kruga" (roman-kronika), knjiga iz radiestezije "Radiestezija zrnce Božjeg dara", "Sime života vičnoga – zapisi Stjepana Trnovca" (roman) i "Zavičajna rapsodija" (pjesme).

Kopirati
Drag cursor here to close