Šopovi dani na Plivi

Okrugli stol u Jajcu: Život i djelo Nikole Šopa

O Šopu su govorili Ivan Šarčević, Josip Mlakić, Ivan Lovrenović i Ljiljana Šop.
Kultura / Knjige | 10. 10. 2021. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Okrugli stol u Jajcu: Život i djelo Nikole Šopa

U okviru jubilarnih 20. Šopovih dana na Plivi u subotu, 9. listopada, u Jajcu, u organizaciji HKD Napredak podružnice Jajce, održan je okrugli stol pod nazivom Život i djelo Nikole Šopa.

O Šopu su govorili Ivan Šarčević, Josip Mlakić, Ivan Lovrenović i Ljiljana Šop.

Na početku je moderator okruglog stola Mislav Jozić pozdravio sve nazočne te u kratkim crtama predstavio like i djelo Nikole Šopa.

Zbog nemogućnosti sudjelovanje osobno na okruglom stolu riječi o Šopu Ivana Lovrenovića pročitala je profesorica Klara Lovrić. Ivan Lovrenović se posebno osvrnuo na Šopovu Bosansku trilogiju te istaknuo kako zaslužuje scensko izvođenje koje on još uvijek nije doživio.

Ivan Šarčević je govorio o Šopu i samotranscendenciji te primjetio da Šopov Isus nije kao kod drugih.

Šopov Isus, kaže Šarčević, nema mesijansku ulogu, Isus je kod njega svjedok, promatrač. Isus bez riječi.

Josip Mlakić je govorio o Šopu i Ljubi Hrgiću. Mlakić ističe da su Šopov i Hrgićev Isus dvije različite osobe. Lik Šopovog Isusa je postao neka vrsta književnog kanona.

Ljiljana Šop nije bila u mogućnosti osobno nazočiti okruglom stolu, stoga je Mislav Jozić pročitao njezin rad pod nazivom Priče za odabrane. Prozna magija Nikole Šopa. Ljiljana Šop je istaknula da je do sada u tri navrata pisala o njegovoj poeziji te da sad govori o Šopovoj prozi te se osvrnula na neke elemente Šopove proze.

Nakon završetka okruglog stola položeno je cvijeće na Šopovu spomen bistu ispred njegove rodne kuće.

Šopovi dani se nastavljaju 12. listopada satom književnosti pod nazivom Tajanstveno prelo u Domu kulture s početkom u 19.00 sati, zatim promocijom knjige Lament autora Milija Tire koja će bit u rodnoj kući Nikole Šopa 13. listopada u 20.00 sati.

Zatvaranje manifestacije planirano je 15. listopada u 19.00 sati u Domu kulture koncertom klasične glazbe kad će nastupiti Napretkov trio Musica salinea iz Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close