Politički razvoj BiH

Ogledi o državnosti: Predstavljeno englesko izdanje knjige prof. dr. Mirka Pejanovića

Kultura / Knjige | 01. 02. 2017. u 05:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga prof. dr. Mirka Pejanovića ''Ogledi o državnosti i političkom razvoju Bosne i Hercegovine'', koja je objavljena prije tri godine, prevedena je na engleski jezik i sinoć je u Veleposlanstvu Austrije u Sarajevu promovirano to izdanje.Poli

Pokrovitelj je bio austrijski veleposlanik u BiH Martin Pammer, a promociji su prisustvovali predstavnici bosanskohercegovačkih institucija i međunarodne zajednice, diplomate, akademici, univerzitetski profesori i druge uzvanice.

Veleposlanik Pammer je Pejanovićevu knjigu predstavio kao važan znanstveni rad koji razmatra noviju, ali i dalju povijest BiH, od 1878. godine naovamo.

Taj pregled Pejanović daje u različitim fazama, s naglaskom na ustavnom uređenju zemlje, pa je, po Pammerovoj ocjeni, veoma važno štivo za studente, znanstvenike i predstavnike međunarodne zajednice.

Autor je kazao da ga je na objavu engleskog jezičnog izdanja ponukao jedan dužnosnik međunarodne zajednice u BiH upitavši ga zašto njegova znanja i poglede ne bi približio i međunarodnim predstavnicima koji nisu dovoljno upućeni u kontekst političkog razvoja Bosne i Hercegovine, posebno iz daljeg perioda.

Knjiga sadrži tri cjeline, prvu o društveno-povijesnom razvoju BiH od obnove državnosti do 1992. godine. Tu su elaborirane odluke ZAVNOBiH-a, razvoj od 1945. godine, uvođenje višepartijskog sustava 1990. i provođenje referenduma o neovisnosti.

Druga cjelina je, po autorovim riječima, ono što je uslijedilo nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, pri čemu je naglasak na reformama međunarodne zajednice koje su doprinijele miru i trasiranju procesa koji bi u budućnosti trebalo da vode željenom pridruživanju zemlje europskim integracijama: ustanovljenje jedinstvenih oružanih snaga zemlje, državne granične službe, sigurnosnih i drugih institucija.

Politički razvoj zemlje nakon Dejtona ima mnogo proturječnosti i pored reformi, s dvjema permanentnim krizama - ekonomskom i krizom upravljanja, kazao je Pejanović. Nezavidno stanje u vidu pola milijuna nezaposlenih, gotovo pola milijuna umirovljenika, trećine stanovništva koja živi ispod granice siromaštva, odliva pameti, izražene korupcije, može se ipak mijenjati, i to približavanjem države Europskoj uniji, njegov je stav.

Treća cjelina u knjizi je period nakon 2015. godine, a po riječima jednog od promotora, profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asima Mujkića, Pejanović tu izlaz za Bosnu i Hercegovinu vidi upravo u njenoj bržoj europskoj integraciji kao najsigurnijem osloncu za transformaciju u demokratsko društvo.

U tom kontekstu autor zagovara široku koaliciju parlamentarnih stranaka za europsku državu BiH i ojačanu medijaciju institucija Europske unije u provođenju reformi, navedeno je iz Austrijskog veleposlanstva.

O Pejanovićevoj knjizi kao mogućnosti za širu spoznaju o proturječnostima i dosezima društveno-ekonomskog i političkog razvoja multikulturne i multietničke države BiH, govorio je na promociji i šef Misije OSCE- u BiH Jonathan Moore.

Kopirati
Drag cursor here to close