KKM

Održana večer pjesnika i kantautora iz Slovenije

Kultura / Knjige | 04. 08. 2012. u 11:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Književnog kluba Mostar (KKM) i MC-a Pavarotti sinoć je u MC-u Pavarotti održana je večer pjesnika i kantautora iz Slovenije.

Mostarskoj publici predstavili su se slovenski pjesnici, koji su dio međunarodnog književnog karavana ''Neretvanske Vedrine''. Inače, projekt ''Neretvanske Vedrine'' organizira časopis za poeziju i umjetničku fotografiju „Republika poezije“, čiji je glavni urednik poznati bosanskohercegovački književnik Admiral Mahić, a izdavač Udruženje za interkulturalnu razmjenu Prokultura – Sarajevo.

Kroz zanimljiv program u ugodnoj atmosferi ljetne večeri smjenjivali su se poezija i glazba, dok su svojim stihovima Mostarce oduševili pjesnici iz Slovenije: Željko Perović, Ana Porenta, Senada Smajić, Gregor Grešak, Mojca Alešovac, Nataša Švikart, Marjan Pungartnik, Sabina Hvastija, Breda Slavinec i Marko Grobler.

Također, publika je uživala i u glazbenim izvedbama slovenskih kantautora Andreja Tomšića, Marka Groblera i Petera Andreja, te u nastupu plesačice Edite Čerče. Nakon predstavljanja gostiju nastupili su i članovi KKM-a: Almin Kaplan, Adnan Žetica, Ivan Vrljić, Lidija Pavlović-Grgić, Zijada Zekić, Marija Perić-Bilobrk i Anes Oručević.

Književnik Almin Kaplan, član Upravnog odbora KKM-a, izrazio je zadovoljstvo jer je KKM mogao sudjelovati u organizaciji ovog jedinstvenog programa koji je ponudio kvalitetnu poeziju i glazbu, te bio prilika za upoznavanje umjetnika iz Slovenije.

''Primarna ideja KKM-a je stvaranje ovakve atmosfere koja je motivirajuća za rad članova kluba zbog uvezivanja s domaćim i inozemnim umjetnicima. Riječ je o međunarodnom festivalu ''Neretvanske Vedrine'' i to je za nas velika stvar. Inače, ova karavana traje od 1. do 5. kolovoza. Počela je u Počitelju, nastavila se u Parku prirode Hutovo blato, Ljubuškom i Mostaru, a zatim slijede Stolac (4. 8. 2012.) i Sarajevo (5. 8. 2012.)'', rekao je Kaplan.

Na kraju večeri gosti iz Slovenije kazali su kako će iz Mostara ponijeti lijepe dojmove.

''U Mostaru se osjećamo lijepo, proveli smo večer u prijateljskom raspoloženju. Čuli smo i pjesnike iz KKM-a i njihovu jako dobru poeziju. Vidjevši reakcije, mislim da su i slovenski autori lijepo primljeni u Mostaru. Prije Mostara nastupili smo u Počitelju, Parku prirode Hutovo blato i Ljubuškom. U Hercegovini smo pet dana, ali vidimo da trebamo ostati i dulje jer tu imamo što vidjeti. Prijatno smo iznenađeni i dočekom i ambijentom, a ovo je prigoda i za neke nove suradnje'', kazao je književnik Željko Perović, dodavši kako se kroz ovakve programe događaju i prijateljstva te kako je, uz umjetnost, u ovakvim prigodama najvažniji susret ljudi.

Među sudionicima iz Slovenije bila je i Ana Porenta, urednica projekta Pesem.si, poznatog književnog portala na kojem se može čitati poezija slovenskih ali i inozemnih autora.

''U Mostaru je bilo odlično jer smo bili među ljudima koji govore isti jezik – jezik poezije. Osjećali smo se kao kod kuće i svidio mi se ovaj preplet poezije i glazbe umjetnika iz Slovenije i ovdašnjih pjesnika. Stoga je ovaj program dobio posebnu draž zbog te suradnje. Predstavili smo svoje pjesme, ali ovo je bila prigoda i za predstavljanje portala Pesem.si koji već pet godina postoji u Sloveniji, a postaje međunarodni portal za objavu poezije. Autori se učlanjuju na portal i objavljuju svoje pjesme, a također tiskamo i zbornik izbora pjesama s portala'', istaknula je Ana Porenta.

Kopirati
Drag cursor here to close