Autora Senaida Hadžića

Održana promocija knjige "Kultura i tradicija u BiH"

Kultura / Knjige | 08. 03. 2013. u 10:29 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55 održana je promocija knjige „Kultura i tradicija u Bosni i Hercegovini“ autora prof. dr. Senaida Hadžića i prof. dr. Seada Selimovića. Promotori knjige bili su: prof. dr. Enver Imamović, prof. dr. Bego Omerčević i prof. dr. Adnan Velagić.

Knjiga se pojavila ovih dana i naišla je na pozitivne kritike stručne i znanstvene javnosti, ali i šire čitateljske publike.

U ovoj knjizi obrađen je vremensko razdoblje povijesti ljudskog društva na prostoru Bosne i Hercegovine od prvih naseljavanja i prvih tragova prisutnosti čovjeka pa sve do najnovijeg vremena. Autori su nastojali da u optimalnoj mjeri obuhvate sve vidove materijalne kulture koji u sebi nose obilježje ljudske umjetničke djelatnosti i duhovnog stvaralaštva, a dat je i kratak osvrt na političku i ekonomsku povijest po razdobljima, u onoj mjeri u kojoj je to bilo potrebno za bolje razumijevanje kulturnog okvira.

Prof. dr Enver Imamović je istaknuo da se knjiga promovira u vrijeme kada je ugrožena kultura u BiH, kada je na snazi svojevrsni kulturocid, te da nije bilo težeg vremena za kulturu u našoj zemlji.
On je kazao kako je poznato da BiH ima izuzetno kulturno-povijesno blago i ma koliko da se napiše knjiga, to je malo.
- Knjiga svestrano prezentira prošlost naše zemlje te je ona veliki dobitak za kulturu BiH, a javnost i mlade generacije će doći do saznanja o tom bogatstvu BiH - rekao je Imamović.

Po mišljenju prof. dr. Bege Omerčevića kultura je resurs jedne države koji mi ne cijenimo i ne koristimo dovoljno, a ova knjiga treba isprovocirati ljude da se to promijeni.

Jedan od recenzenata prof. dr. Adnan Velagić je naglasio da je ovo knjiga koja je nedostajala znanstvenoj javnosti kod nas.

Jedan od autora knjige prof. dr. Sead Selimović je istaknuo da knjiga pokazuje kontinuitet u kulturi i tradiciji u BiH, ali i političke događaje za sva povijesna razdoblja od najstarijih vremena pa do kraja agresije na BiH, 1995.godine.
Prof. dr. Senaid Hadžić je mišljenja da je ovo jedinstvena knjiga ove vrste, a cilj je da se promoviraju pozitivne vrijednosti u BiH. Naglasio je da podaci izneseni u ovoj knjizi negiraju sve one koji su smatrali da u BiH nije bilo stvaralaštva te vrijednosti i negira sve one koji su smatrali da je BiH „tamni vilajet“.

Za njega posebno bitno, a što može biti vodilja za neka buduća pokoljenja i suživot na ovim prostorima, je činjenica da su stanovnici BiH, bez obzira na konfesionalnu, nacionalnu i svaku drugu vrstu pripadnosti, stvarali zajednička djela koja imaju neprocjenjive vrijednosti.

"To bi možda u budućnosti mogao biti ključ suživota na ovim prostorima"zaključio je Hadžić.

Kopirati
Drag cursor here to close