BBC

Objavljen popis 12 najvećih romana 21. stoljeća

Kultura / Knjige | 22. 01. 2015. u 07:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BBC je pozvao kritičare New York Timesa, Timea, Kirkus Reviewa i drugih prestižnih listova da sastave popis 12 najvećih romana 21. stoljeća i na njoj su se našla dela Zejdi Smit, Čimamande Ngozi Adiči, Ijana Mejkuana.

Na 12. mjestu popisa je 'Middlesex' Jeffreyja Eugenidesa, roman iz 2002. koji je premostio jaz između priznanja kritike i publike, prodavši se u milijunima primjeraka i osvojivši Pulitzera.

Slijede 'Bijeli zubi' Zadie Smith, prvi roman ove književnice koji je osvojio više prestižnih književnih nagrada te 'Pola žutog sunca' Chimamande Ngozi Adichie.

Na 9. mjestu liste našlo se 'Iskupljenje' Iana McEwana, a slijedi 'Billy Lynn’s Long Halftime Walk' Bena Fountaina, dobitnika nagrade Nacionalnog udruženja kritičara koji priča o osmorici mladića u američkoj vojsci koji su poslani u Irak.

Na popisu se našla i dobitnica Pulitzera Jennifer Egan s romanom o odrastanju 'A Visit from the Goon Squad'.

Priča o slavnim godinama američkog stripa 'The Amazing Adventures of Kavalier & Clay' Michaela Chabona je na šestom mjestu, a slijedi ga Jonathan Franzen dobitnik nagrade žirija književnih kritičara National book award.s romanom 'The Corrections'.

'Gilead' Marilynne Robinson je na četvrtom mjestu dok je dobitnica Bookera i grade Nacionalnog udruženja književnih kritičara Hilary Mantel s romanom 'Wolf Hall' na trećem mjestu. Na drugom je 'The Known World' Edwarda P Jonesa.

A na vrhu se našao Pulitzerom nagrađeni Junot Díaz sa svojim prvim romanom 'The Brief Wondrous Life of Oscar Wao'

Kopirati
Drag cursor here to close