U SJENI FANTOMA

Nova knjiga Ivana Lovrenovića objavljena u Srbiji

"U sjeni fantoma", naslov je nove knjige bh. i hrvatskog pisca, esejista i kulturologa, Ivana Lovrenovića objavljene ovih dana kod beogradskog Službenog glasnika.
Kultura / Knjige | 03. 11. 2022. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanska nakladnička kuća „Službeni glasnik“ iz Beograda ovih je dana objavila novu knjigu Ivana Lovrenovića – roman „U sjeni fantoma“ u ediciji Terazije čiji je osnivač i urednik Gojko Tešić.

"U sjeni fantoma"

Tešić u uredničkoj bilješci navodi kako „Ivan Lovrenović kao da neprestano piše samo jednu jedinu knjigu, jedinstveni roman koji zbog kombinovanja istorije, letopisnih i životopisnih svedočanstava, ličnih sećanja i fikcije poprima moćne elemente, rekao bih, izvesnog bosanskog magijskog realizma. U sjeni fantoma nam to, posle romana Nestali u stoljeću i ritmizovane proze Ulazeći u Varcar, još jedanput blistavo potvrđuje".

Kreativni bljesak Lovrenovićeve unutarnje zemlje

“Ovaj roman ćete čitati u jednom dahu, jer je neodoljivi kreativni blesak Lovrenovićeve unutrašnje zemlje. Da, ta unutarnja zemlja, kako će nasloviti svoj čuveni kratki pregled kulturne istorije Bosne i Hercegovine od pamtiveka, najupečatljiviji izraz, barem kad je reč o novijim vremenima, od Drugog svetskog rata do danas, nalazi upravo u njegovoj izvanrednoj romanesknoj umetnosti. Otuda je svojim delom nezaobilazan i kad je reč o svekolikim južnoslovenskim književnostima. Bez njega nije mogućno, u Andrićevom tragu, potpuno i nepristrasno razumeti Bosnu i voleti je bez straha onakvu kakvu bi mnogi da razgrade, vođeni politikom mržnje i zločina“, navodi urednik Tešić.

Ivan Lovrenović (1943., Zagreb), višestruko nagrađivani bh. i hrvatski književnik, esejist, publicist, kulturolog, autor neki od najvažnijih naslova povijesti bh. Hrvata i same BiH čija su djela prevedena na nekoliko stranih jezika.

Kopirati
Drag cursor here to close