Sve prođe, pa i doživotna

Nova ispovijedna bilješka Žarka Lauševića

Pisac Laušević se još jednom predstavlja kao autor uzbudljivog dramatičnog štiva koje spada u vrhunske zapise dnevničke literature...
Kultura / Knjige | 19. 12. 2018. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga Žarka Lauševića "Sve prođe, pa i doživotna" u izdanju kuće "Hipatija" predstavljena je u utorak u beogradskoj Akademiji 28.

Nakon literalnog prvijenca poznatog glumca "Godina prođe, dan nikad" uslijedila je "Druga knjiga", a od 21. prosinca u knjižarama će se naći i Lauševićevo najnovije djelo, objavio je Tanjug.

Pisac Laušević se još jednom predstavlja kao autor uzbudljivog dramatičnog štiva koje spada u vrhunske zapise dnevničke literature, a potresne ispovijedne bilješke ispisao je kao osuđenik broj 28375 koga pogrdno zovu Glumac, koji već 30 mjeseci leži u zatvoru Zabela.

Na početku promocije okupljenima se video porukom obratio Žarko Laušević koji je napomenuo da ga za Akademiju 28 vezuju snažne emocije.

''Upravo u toj sali sam pre 40 godina imao svoju prvu profesionalnu premijeru. Igrao sam u predstavi 'Propast titanika' Hansa Magnusa Encensbergera u režiji Uroša Glavatskog. Bio sam student i moj profesor na FDU Minja Dedić bio je jako ljut na mene tih tjedana. Igranjem u toj predstavi prekršio sam oštra pravila FDU'', kazao je Laušević.

Izdavač Manojlo Vukotić je kazao kako je prva knjiga Žarka Lauševića "Godina prođe, dan nikad" prodana u 330 tisuća primjeraka i da je to rekord u posljednjih 40 godina u Srbiji.

''Do tada Lauševića nitko nije znao kao pisca, a ta knjiga je imala izuzetno veliku literalnu vrijednost. Laušević se vratio sada svojim željama, nadanjima, zadovoljstvima, igrama ...pa po malo i zabludama'', kazao je Vukotić i dodao da ovakvu knjigu ne može napisati glumac ni kada bi mu Shakespeare suflirao.

''Knjigu koju predstavljamo nije u stanju da napiše ni dramski pisac s iskustvom, ni dobar pravnik, ni zatvorenik, jer nema razrezano srce, ojađenu dušu i čistinu kajanja. Ovakvu knjigu je mogao napisati samo Žarko Laušević, vlasnik vlastite nadarenosti, gospodar i gospodin scene, ljubavnik filmske igre, nositelj ordenja krivičnih zakona iz dvije zemlje...'', kazao je Vukotić.

Kopirati
Drag cursor here to close