Norveški pisac

Jon Fosse dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2023.

Prestižna nagrada mu je pripala za, kako se navodi, "inovativne drame i prozu koji daju glas neizrecivom"
Kultura / Knjige | 05. 10. 2023. u 13:41 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2023. godinu je norveški pisac Jon Fosse. Prestižna nagrada mu je pripala za, kako se navodi, "inovativne drame i prozu koji daju glas neizrecivom".

Jon Fosse je rođen 1959. u Haugesundu, Norveškoj. Njegov ogroman opus napisan na Nynorskom, jednom od nekadašnjih pet zapadnoskandinavskih jezika, sastoji se od mnoštva drama, romana, zbirki poezije, eseja, knjiga za djecu i prevoda. Iako je danas jedan od najizvođenijih dramskih pisaca u svijetu, također je postao sve prepoznatljiviji po svojoj prozi.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodjeljuje Švedska kraljevska akademija, a vrijedna je 11 milion švedskih kruna (oko 950.000 eura).

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine za najveća dostignuća koja su doprinijela čovječanstvu tokom prethodne godine.

U pitanju su nagrade za dostignuća iz oblasti fiziologije ili medicine, fizike, hemije, književnosti, ekonomije i za doprinos miru, koje su prije 120 godina počele da se dodjeljuju u čast švedskog pronalazača Alfreda Nobela (1833-1896.)

Prvi put Nobelova nagrada je dodijeljena 1901. godine, a u početku se dodjeljivala u pet oblasti, da bi od 1968. godine počela da se dodjeljuje i u oblasti ekonomije.

Kopirati
Drag cursor here to close