Promocija u Mostaru

'Neum, Casablanca' Dragana Markovine u srijedu u Ćorovića kući

Knjiga „Neum, Casablanca“ objavljena je u nakladi izdavačke kuće Art Rabic, a promocija se održava u suorganizaciji SPKD Prosvjeta, Mostar.
Kultura / Knjige | 10. 08. 2021. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige ‘Neum, Casablanca’, autora Dragana Markovine, održat će se u srijedu, 11.kolovoza s početkom u 19 sati u bašti Ćorovića kuće u Mostaru.

Pored autora o knjizi će govoriti Ronald Panza, Goran Karanović i izdavač Goran Mikulić. Knjiga „Neum, Casablanca“ objavljena je u nakladi izdavačke kuće Art Rabic, a promocija se održava u suorganizaciji SPKD Prosvjeta, Mostar.

„Neum, Casablanca knjiga je o knjigama i moru, o čovjeku i usamljenosti, o zaboravu i prisjećanju, o krutosti granica i mekom šarenilu pograničja.” – o knjizi je napisala recenzentica Đurđica Čilić dodavši kako “autor u svojim zapisima kombinira svoj povjesničarski nerv, svoje znanje, ali i posve subjektivni rakurs iz kojeg gleda jedan kompleksan prostor iščitavajući ga kao palimpsest i otkrivajući sve njegove slojeve. Živo zainteresiran za granice, za čiju egzaktnost ne mare mirisi, zvukovi, ptice, a ni plemeniti ljudi, Markovina - dopola primoran stjecajem okolnosti, a otpola gonjen željom – iz stranice u stranicu granice preveslava, preplivava, prehodava i prepričava: sebi, znatiželjnom putniku iz Grenoblea, i nama, svojim čitateljima, civilizacijski i kulturološki čvor balkanskog, mediteranskog juga, u kojem se Neum ukazuje kao „novovjekna Casablanca na kojoj se susreću svi brodolomci jedne civilizacije“.

Recenzent Ronald Panza ističe kako je “ Dragan Markovina napisao vrlo zrelu knjigu sažetih i fragmentiranih zapisa pod nazivom ‘’Neum Casablanca”. Ovu knjigu se može i treba formalno prije svega doživjeti kao putopis zanemarenim i neatraktivnim prostorima hercegovačkog kamenjara i svitavskog imaginacija koji na prvi pogled varljivo ne nude neke posebne priče. I to ispravljanje nepravde je zapravno njeno posebno ostvarenje. Posljednjih godina putujući neprekidno u dijalogu sa tišinom između Splita, Korčule i Mostara, zaobilaznim nepopularnim putevima na kojima čovjek može dovoljno kontemplirati i sa svakodnevicom i sa nostalgičnim fragmentima, autor pronalazi vlastiti pojam Casablance u zemljovidu znanja, sjećanja i melankolije.”

Dragan Markovina (Mostar, 1981.) je povjesničar, publicist i pisac. U razdoblju od 2004., do 2014. radio je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, tijekom čega je stekao titulu doktora znanosti i docenturu iz povijesti. Pisao je za brojne regionalne portale i časopise, a danas je redovni kolumnist portala telegram.hr, sarajevskog Oslobođenja i beogradskog Peščanika te urednik i voditelj televizijske emisije ‘U kontru sa Draganom Markovinom’ na O kanalu. Autor je niza znanstvenih članaka i knjiga ‘Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja’ (2014), ‘Tišina poraženog grada’ (2015), ‘Jugoslavenstvo poslije svega (2015)’, ‘Povijest poraženih’ (2015), ‘Doba kontrarevolucije’ (2017), ‘Usamljena djeca juga’ (2018), ‘Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.): od euforije do tabua’ (2018.) i ‘Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i zaborava’ (2019.)

Dobitnik je nagrade ‘Mirko Kovač’ za knjigu ‘Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja’ i nagrade Zdravko Grebo’ za kritički esej te utemeljitelj Korčula after Partyja.

Kopirati
Drag cursor here to close