Pali po žiriju

Nagrada NIN: Nova književna 'svađa' na Balkanu

U pismu se ocjenjuje da ovogodišnji žiri ne ispunjava ni minimalni uvjet da njegovi članovi sustavno prate suvremeni domaći roman.
Kultura / Knjige | 19. 01. 2020. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa pisaca različitih generacija, među kojima su Emir Kusturica i Vladimir Kecmanović, uputila je pismo javnosti u kojem poziva na bojkot NIN-ove nagrade za roman godine, objavila je Srna.

Pismo pod naslovom "Bojkot NIN-ove nagrade" objavljeno je uoči sutrašnjeg proglašenja dobitnika 66. NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine.

Potpisalo ga je 18 pisaca, koji dovode u pitanje ''kompetentnost žirija i njegove kriterije, kao i ideološku obojenost nagrade i romana koji se njome promoviraju'', pišu Večernje novosti.

U pismu se ocjenjuje da ovogodišnji žiri ne ispunjava ni minimalni uvjet da njegovi članovi sustavno prate suvremeni domaći roman.

"U skladu s tim, dobiven je i uži izbor od 10 romana, koji, čast izuzecima, predstavljaju tragikomični pokušaj da se poetička proizvoljnost promovira kao idejni pluralizam, jalova politička korektnost kao slobodoumlje, a da se provincijalna, kolonijalna svest proglasi kozmopolitizmom", navodi se u pismu.

Potpisnici pisma od svojih izdavača zahtijevaju da ne prijavljuju njihova djela za NIN-ovu nagradu, a od ovog i narednih, vjerojatno jednako spornih žirija, da ih neprijavljene ne uzimaju u obzir.

"Pošto ne možemo utjecati na odluke koje se donose u okviru jedne privatne firme, naš preostali izbor jeste da ne dopustimo da u budućnosti sudjelujemo u jednoj sve većoj sramoti", navodi se u pismu.

Među 18 potpisnika su dvojica ranijih laureata, akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a tu su i Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić i drugi.

Vuksanović je rekao za "Novosti" da NIN nanosi najveću uvredu sebi, nagradi i dobitnicima kada u svoj žiri izabere ljude koji nemaju pokriće u knjigama književne kritike, koji su pristrani, odveć nabusiti i mrzovoljni i kao takvi teško da mogu donositi pravične odluke.
Jedan od ranijih dobitnika ove nagrade Aleksandar Gatalica kaže da je ovaj sastav žirija kulminirao nekompetentnošću, jer ga čine jedan pjesnik, jedan filozof, jedan urednik časopisa, jedna TV novinarka, a predsjedava jedan kolumnista, koji nisu kadri da biraju roman godine.

Ime pobjednika NIN-ove nagrade objavit će ponedjeljak u podne žiri kojim predsjedava Teofil Pančić, a u njemu su i Branko Kukić, Marija Nenezić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

Kopirati
Drag cursor here to close