svjetlo nove nade

Nagrada "Kočićevo pero" romanu "Ponavljanje" Ivice Đikića

Kultura / Knjige | 04. 11. 2015. u 21:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada "Kočićevo pero, za jesen 2015. godine" bit će dodijeljena Ivici Đikiću za djelo "Ponavljanje".

Žiri Zadužbine "Petar Kočić" Banja Luka-Beograd Đikiću dodjeljuje ovu nagradu za visoka dostignuća u suvremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi.

''Kada neko djelo u doba opće svjetske pometnje uspije zaokupiti našu pozornost, da nas uzbudi i makar za kratko ispuni svjetlostima neke nove nade, onda je to valjani dokaz da je umjetnost upravo baklja koja će nas, vjerujem u to, sačuvati od tame'', navodi u priopćenju iz Zadužbine predsjednik žirija Nikola Vukolić.

U najnovijem romanu "Ponavljanje" Ivica Đikić je ispričao priču o suvremenom čovjeku koji se sve teže snalazi u valovima života zahvaćenog općim otuđenjem i dehumanizacijom.

Taj čovjek je, ističe Vukolić, sve nezadovoljniji, usamljeniji, udaljen i od onih koji bi mu po prirodi stvari morali biti najbliži, da mu pruže podršku i pomoć, te da i on sam bude oslonac onima koji od njega to očekuju.

Razlozi za ovakvo udaljavanje leže u povjesno-socijalnim okolnostima, ali i samim ljudima koji ne mogu da se uklope u šeme života koji im je propisan, te u gubljenju vlastitog identiteta nalaze jedinu mogućnost izbavljenja.

'' "Ponavljanje" Ivice Đikića je dobro napisano djelo koje posjeduje dva naglašena kvaliteta: zanimljivost pripovijedanja i literarno umijeće što u nama budi želju da se sa ovim ponavljačem što češće susrećemo'', rekao je Vukolić.

Nagrada "Kočićevo pero, za jesen 2015. godine", koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka-Beograd, bit će svečano uručena u petak, 13. studenog na Sajmu "Interliber" u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close