Sally Rooney

Nagrada Costa za Normal people

Sally Rooney je postala najmlađa dosadašnja dobitnica tog prestižnog britanskog književnog priznanja.
Kultura / Knjige | 08. 01. 2019. u 13:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada Costa za najbolji roman pripala je irskoj spisateljici Sally Rooney za knjigu "Normal people" o dvoje mladih u suvremenoj Irskoj, ''revolucionarni roman o modernom životu i ljubavi koji će čitatelja hipnotizirati'', čime je ta 27-godišnja književnica postala najmlađa dosadašnja dobitnica tog prestižnog britanskog književnog priznanja.

Nagrade su dodijeljene u pet kategorija – najbolji roman, debitantski roman, biografsko djelo, poezija i knjiga za djecu, piše Hina.

U kategoriji najboljeg romana nagradu je odnijela Sally Rooney (1991.), za knjigu "Normal People", njezin drugi roman koji je 2018. uvršten u širi izbor za nagradu Man Booker, te je za njega dobila nagradu Waterstones Book of the Year (kao najmlađa dosadašnja dobitnica), kao i nagradu An Post Irish Book za roman godine. Trenutno piše scenarij za BBC-jevu televizijsku adaptaciju romana, koju će režirati Lenny Abrahamson.

Na posebnoj svečanosti u ponedjeljak navečer u Londonu dobitnikom nagrade Costa za najbolji debitantski roman proglašen je Stuart Turton, za knjigu "The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle", ''oštrouman, intrigantan i posve originalan krimi-misterij'' u kojemu naslovna junakinja Evelyn biva ubijena svaki dan iznova na zabavi koju organiziraju njezini roditelji, a jedini tko može otkriti ubojicu je Aidan koji se svakoga dana budi u tijelu drugoga gosta.

Normal People

Connell and Marianne both grow up in the same town in rural Ireland. The similarities end there; they are from very different worlds. But...


Oksfordski profesor Bart van Es dobitnik je nagrade za najbolju biografsku knjigu za "The Cut Out Girl", potresnu priču o ratu, obitelji, gubitku, preživljavanju i prijateljstvu.

Nagrada za poeziju dodijeljena je škotskom pjesniku JO Morganu za "Assurances", dugačku ratnu poemu dijelom inspiriranu životom autorova oca, dužnosnika britanskih Kraljevskih zračnih snaga (RAF). 

Hilary McKay po drugi je puta odnijela nagradu za najbolju knjigu za djecu, za "The Skylarks' War".

Književna nagrada "Costa" jedna je od najpopularnijih britanskih književnih nagrada. Nagrada je pokrenuta 1971. kao književna nagrada "Whitbread", a 2006. sponzorstvo je preuzeo lanac Costa Coffee.

Dobitnici u pet kategorija, ove godine odabrani među 641 prijavljenim djelom, dobivaju novčanu nagradu u visini pet tisuća funta te ulaze u uži izbor za knjigu godine, vrijednu dodatnih 30 tisuća funta, čiji će dobitnik biti proglašen na svečanoj dodjeli 29. siječnja.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close