Knjiga

Nadohvat u Mostaru

U programu, koji počinje u 20 sati sudjeluju autorica Ena Katarina Haler i književnik Marko Tomaš.
Kultura / Knjige | 23. 04. 2022. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige 'Nadohvat' autorice Ene Katrine Hale održat će se u srijedu, 27. veljače, u Knjižari 'Ivo Andrić' u Mostaru.

U programu, koji počinje u 20 sati sudjeluju autorica i književnik Marko Tomaš.

'Nadohvat' je, kaže izdavač, prvi suvremeni književni tekst koji jasnim ženskim glasom i dokufikcionalnim prosedeom pripovijeda stvarnu priču o kontroverznim zbivanjima iz naše novije povijesti.

U realističkom ključu i s čestim lirskim momentima roman uvjerljivo prikazuje seoski život Banovine, koji ljudi toga kraja nastoje voditi i u duboko tragičnim okolnostima Drugog svjetskog rata. A onda se kadar s njihova najbližeg susjedstva širi na čitavo mjesto Zrin, toponim dotad znan tek kao sjedište plemića Šubića Zrinskih, dok se epizodno oživljava i salonsko ozračje ratnog Zagreba.

Ena Katarina Haler u svom romanesknom prvijencu ratnu traumu više generacija ispisuje sigurnim rukopisom, bez politizacije, patetike i tekstualnih viškova. Njen prostorno i vremenski razveden, a opsegom i temom velik roman o ratu i zlu koje na različite načine ulazi u naš svijet, u suštini je vrlo osobna pripovijest o odrastanju i dvama naraštajima mudrih žena. Nadohvat je dirljiv ispovjedni tekst, dobrohotan i iscjeljujuć, koji potiče na promišljanje, otvara rane, ali zauzvrat nudi i utjehu, čak lijek. Autentičan dokument ruralnog življenja banijskog kraja u neprestanom izmjenjivanju ratova i poraća, Ena Katarina Haler vještom literarizacijom usložnjava do snažnog antiratnog romana.

 

Kopirati
Drag cursor here to close