Promocija

Mostarskoj publici se predstavlja knjiga "Negdje na jugu cvjetaju rogači"

Knjiga Nade Đerek "Negdje na jugu cvjetaju rogači" bit će predstavljena u subotu, 5. ožujka, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače (Mala dvorana), s početkom u 12 sati.
Kultura / Knjige | 04. 03. 2022. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Negdje na jugu cvjetaju rogači" naziv je romana književnice Nade Đerek koji je doživio svoje drugo izdanje.

"Roman Nade Đerek naslovljen može postati – zbog svoje strukture predpriče (naratološkom terminilogijom rečeno, sažetka) i kasnije razrade kroz kratka poglavlja umetnutih dokumenata, pisama – predmetom tumačenja književnih znanstvenika. Priča smještena na naš jug, tamo između nekih ratova, priča o mržnjama, ljubavima, tajnama, odraslima i djeci, nema u sebi nimalo ‘viška’. Rečenice su čiste, opisi sugestivni, refleksivni pasaži brojni i pamtljivi", napisala je u svome osvrtu Julijana Matanović.

Književnik Željko Grahovac u svome predgovoru navodi kako "već u samome ustroju ove proze pruža se mogućnost da iz onoga (drugačijeg i drugog), iz onoga k a k o je nešto kazano (objašnjeno, opisano) saznajemo sve više i više i o tom š t o je sadržina (ili pak o tome t k o je lik ili nositelj te sadržine)…".

"Kao jednu od najvećih kvaliteta jezičnog umjetničkog izraza Nade Đerek podcrtat ćemo ovdje upravo tu simboličko-metaforičku „kristalografiju iskaza“ – koji tek u nekome ponovljenom čitanju (sa značenjskim odbljescima koji se ne mogu svi odmah „pohvatati“) postaje smislen i razvidan, kad se svi kamenčići mozaika, poredaju u cjelinu, iz koje opća misao naprosto z r a č i – a ne samo da z n a č i! – univerzalni smisao…", dodaje Grahovac.

Knjiga "Negdje na jugu cvjetaju rogači" bit će predstavljena u subotu, 5. ožujka, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače (Mala dvorana), s početkom u 12 sati.

Predstavljači su književnici Ivan Baković i Željko Grahovac, doc. dr. Bajruzin Hajro Planjac i autorica Nada Đerek.

Kopirati
Drag cursor here to close