Paraćin

Mostarski književnik Danilo Marić postao akademik

Kultura / Knjige | 26. 06. 2019. u 06:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Srpske duhovne akademije, u galeriji Kulturnog centra u Paraćinu, mostarski književnik mr. sc. Danilo Marić primljen je za redovnog člana ove institucije.

Predsjednik i idejni tvorac ove institucije akademik Miroslav Dimitrijević dodijelio mu je tom prilikom ''Zlatnu povelju'' za doprinos srpskoj književnosti i njenoj dostojnoj afirmaciji u svijetu.

''Izražavam duboko poštovanje prema ovoj Akademiji i svim njenim članovima, koji svojim samoprijegornim i ustrajnim djelovanjem doprinose afirmaciji naše kulture. Ujedno upućujem riječi zahvale članovima komisije koja je prepoznala u mom književnom djelu vrijednosti univerzalnih poruka i vanvremenski okvir moje spisateljske produkcije. Cijenim vaše razumijevanje i zanimanje za nas književnike koji živimo u dijaspori , jer ja sam duže vremena živio i stvarao u Sjedinjenim Američkim Državama. I pored svih izazova i teških trenutaka, neprekidno sam stvarao i uvijek sam u fokus mojih junaka stavljao naše ljude, prateći njihove sudbine i psihološka stanja izazvana životnim nedaćama'', kazao je tom prilikom mr.sc. Danilo Marić.

Srpska duhovna akademija je, znanstveno-umjetnička institucija, osnovana u Paraćinu prije petnaest godina (2005.), sa ciljem da bude stožer najboljih i najvrjednijih stvaratelja, književnika, umjetnika, duhovnika, znanstvenika, filozofa, historiografa, povjesničara, publicista i novinara.

U proteklih petnaest godina djelovanja definirala je i formirala svoj identitet i postala priznata, ali i poznata duhovna institucija.

Mr.sc. Danilo Marić je izuzetno plodan književni stvaralac. Objavio je 33 knjige i uskoro mu izlaze sabrana djela, romani, pripovijetke, drame, poezija i stručne knjige.

Autor je brojnih recenzija, ocjena i prikaza knjiga. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja od kojih navodimo priznanje Akademije ''Ivo Andrić''.

Sudjelovao je na književnim manifestacijama: ''Šantićeve večeri poezije'', ''Dučićeve večeri'', ''Ćorovićevi susreti'', ''Dani srpske poezije'' u Trsteniku, ''Međunarodnom susretu pisaca'' i drugim.

Kopirati
Drag cursor here to close