Promocija

Mostarcima predstavljen 'Maternji jezik'

Kultura / Knjige | 08. 03. 2014. u 08:11 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak navečer Muzički centar 'Pavarotti' ugostio je bh. književnika i novinara Ahmeda Burića koji je pred ovdašnjom publikom predstavio novu knjigu poezije, a koja nosi naziv 'Maternji jezik'.

Uvodničar na ovom predstavljanju bio je Mile Stojić, te direktor 'Pavarotti' centra Elvedin Nezirović. U glazbenom dijelu programa uz gitaru nastupio je Ale Puzić. On je publici predstavio svoje zapažanje Burićevim novim uratkom. Spomenuta knjiga donosi 32 pjesme, tematizira sam naziv, ali govori i o pitanju jezika u BiH uopće koje je posljednjih godina postalo aktualna i "vruća" tema.

"Što se tretmana jezika tiče, ima dosta 'doslovnog', sve manje sam sklon metafori, a sve više nekom unutarnjem glasu, nečemu što isplivava iz mene, a da baš i nisam do kraja siguran otkud mi to. Jezik je jedno od najvećih čuda i ja mu se ne mogu prestati čuditi. I diviti. Otud, valjda, i ova knjiga", ističe Burić.

Burić je za ovu knjigu dobio podršku Fondacije za izdavaštvo, objavila ju je izdavačka kuća 'Šahinpašić', a na koricama je motiv ptice akademskog kipara Fikreta Libovca (fotografija: Dejan Vekić). Burić je mišljenja da političko silovanje jezika i jeste jedno od najvećih zala koje smo proizveli.

"Pametnije je bilo da smo radili na razvoju jezika i ideja, nego što smo pokušavali uvjeriti jedni druge da je naš jezik 'pravi', i da smo najstariji narod(i) na svijetu", smatra on.

Kopirati
Drag cursor here to close