Narodna biblioteka

Mostar: Razgovor i druženje s književnicom za djecu i mlade

''Možda sam subjektivna, ali moje mišljenje je da će ona biti nasljednica Branka Ćopića, neprevaziđenog u dječijoj književnosti. Ovo govorim iz iskustva, jer se rijetko događa da baš svi učenici pročitaju lektiru''
Kultura / Knjige | 22. 07. 2020. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razgovor i druženje sa književnicom za djecu i mlade Elmirom Helać-Mekić upriličeno je u utorak večer u dvorištu Narodne biblioteke Mostar.

Elmira Helać-Mekić je književnica kojoj su ciljana publika djeca, te je objavila romane "Kamen" , "Kaldrma" , "Horozgrad" i "Psi s raskrsnice".

Foto: PR / Razgovor i druženje s književnicom za djecu i mlade

O autorici je govorila Amina Delić-Zimić koja je istaknula da njihovo prijateljstvo traje godinama, kao što godinama traje mašta autorice pretočena u toplu riječ, u književnost koja svakog dana sve više i više izaziva interes kod djece i odraslih.

''Veliki čovjek, veliki prijatelj, osoba koja je zauvijek sa vama tu, osoba koja je 25 godina učitelj. Zaista jedna osoba koja kompletnu jednu maštu, stvaralaštvo i svu ljepotu života pretoči u takvu jednu knjigu, pa je krenula naravno sa ratnim zbivanjima koje je nama upakovala vrlo profesionalno kao da je tad bila dobitnik te nagrade. Onda je krenula na basne, meni konkretno najdraže ''Horozgrad'', u kojem zaista protkala je inkluziju, protkala je sve ono što među ljudima postoji kao nedorečeno, da mi malo i djeci ispričamo, a onda da izvučemo pouku iz svakog tog njenog djela'', naglasila je Delić-Zimić.

Foto: PR / Razgovor i druženje s književnicom za djecu i mlade

O dosadašnjem stvaralaštvu istaknute književnice za djecu govorila je i profesorica bosanskog jezika i književnosti Zejna Prguda.

''U nedostatku književnih djela za djecu u našoj zemlji, a zbog izvanknjiževnih razloga koji se reflektiraju kroz nedostatak kvalitetne književne produkcije ona se pojavila kao svijetla zraka iza tamnog oblaka pišući o aktualnim temama suvremenog života. Možda sam subjektivna, ali moje mišljenje je da će ona biti nasljednica Branka Ćopića, neprevaziđenog u dječijoj književnosti. Ovo govorim iz iskustva, jer se rijetko događa da baš svi učenici pročitaju lektiru, a to se meni dogodilo s romanom 'Kamen'- kazala je Prguda.

Autorica Elmira Helać-Mekić nominirana je od strane nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award za 2021. Godinu. Ova nagrada dodjeljuje se na godišnjoj razini jednom od prepoznatljivih pisaca za djecu i mlade.

Foto: PR / Razgovor i druženje s književnicom za djecu i mlade

''Zaista sam sretna što mi se bez obzira na koronu i na ove izvandredne okolnosti koje su nas snašle pružila prilika budem dijelom jedne ovakve manifestacije, ''Mostarsko ljeto'', da se družim ovdje s vama, te naravno da prezentiram i ono skromno što ja pišem i radim. Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine nominovala je mene za prestižnu svjetsku nagradu Astrid Lindgren Memorial Award za 2021. godinu. Promocija laureata će se dogoditi u Frankfurtu u listopadu mjesecu ako prilike budu dozvoljavale. Ja se iskreno nadam, obzirom da ja već znam reći da sam pobijedila, ja sam pobjednica definitivno, da ću dostojno prezentirati našu BiH, moj Mostar, moje Sarajevo i sve gradove i sve dijelove naše divne BiH, našu kulturu, tradiciju i naravno našu pisanu riječ'', kazala je autorica.

Sve četiri knjige autorice Helać-Mekić snimljene na CD, za potrebe slijepe i slabovidne djece. Mladi čitatelji koji su prisustvovali događaju na poklon su dobili knjigu od autorice. Naredni događaj u okviru ''Mostarskog ljeta'' na rasporedu je 22. srpnja u Centru za kulturu Mostar, a bit će održana promocija knjige ''Moja generacija'' autora Avde Hume s početkom u 20:30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close