Narodna biblioteka Mostar

Mostar: Predstavljanje Udruženja književnica i ljubitelja umjetnosti ''Žena sa knjigom''

Zahvaljujući književnim susretima i ostvarenoj suradnji, u prosincu 2023. godine formirano je Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti ''Žena sa knjigom''.
Kultura / Knjige | 12. 04. 2024. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Mostarsko ljeto / Narodna biblioteka Mostar (Luka)

Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti ''Žena sa knjigom'' prvi put javnosti predstavlja ciljeve i aktivosti dana 15. travnja 2024. godine u 18 sati u prostorijma Narodne biblioteke Mostar (Luka).

Prvi međunarodni festival ''Žena sa knjigom'' održan je u Mostaru od 22. do 27. kolovoza 2023. godine i okupio je oko 60 književnica iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Zahvaljujući ovim književnim susretima i ostvarenoj suradnji, u prosincu 2023. godine formirano je Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti ''Žena sa knjigom'' s namjerom da okuplja književnice koje stvaraju na b/h/s jezicima, a žive u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Udruženje je iznjedrilo jasnu misiju, a to je promoviranje pisane riječi i okupljanje onih koji žele pozitivno utjecati na društvo općenito kroz kulturu stvaralaštva i kulturu izražavanja uzimajući u obzir da je riječ osnov ljudskog razumijevanja i izgradnje odnosa. Udruženje će kroz svoj rad afirmirati i mlade stvaratelje, ali je osim književnosti otvoreno i za suradnju sa umjetnicima koji koriste i druge alate i tehnike u kulturi stvaranja s ciljem oplemenjivanja društva svojim idejama. Tako će se graditi i jedna vrsta dijaloga među različitim oblicima umjetničkog izražavanja.

''Za kratki vremenski period uspjele smo na vrijeme završiti cijelu proceduru oko registracije i dokumentacije vezane za Udruženje te već osigurati sudjelovanje i promociju Udruženja na Sajmu knjige u Sarajevu od 17. do 22. travnja gdje planiramo sudjelovati i na nekoliko okruglih stolova i predstavljati svoje knjige. Uz to, već smo započele s pripremama Drugog međunarodnog festivala 'Žena sa knjigom' koji će se održati u Mostaru od 20 do 25. kolovoza 2024. godine. Predviđamo još mnogo aktivnosti'', priopćeno je.

Tom prilikom održat će se i poetski hommage Abdulahu Sidranu, jednom od najznačajnijih i nagrađivanijih bosanskohercegovačkih pisaca, pjesnika i filmskih scenarista koji je preminuo 23. ožujka 2024. godine.

Poeziju Abdulaha Sidrana na bosankom, engleskom, norveškom, francuskom i italijanskom jeziku govorit će članice Udruženja: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Džejla Tanović, Edhija Mahić i Enisa Bukvić.

Kopirati
Drag cursor here to close