Incijativa građanki i građana

Mostar: Održana tribina ''Nevidljive žene u književnosti Mostara''

Žene iz prošlosti Mostara, a koje su imale izuzetne uspjehe u ovom polju danas su skoro pa zaboravljene i službeni podaci o njihovom radu su oskudni, kažu organizatorice.
Kultura / Knjige | 08. 05. 2022. u 16:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Incijativa građanki i građana Mostara organizirala je tribinu pod nazivom ''Nevidljive žene u književnosti Mostara''.

Tribina je održana u Ćorovića kući u Mostaru, a sudionice panela Senka Marić i Marela Jerkić Jakovljević, uspješne književnice iz Mostara, govorile su o izazovima sa kojima su se u svom radu suočavale.

Naime, sudionice tribine su predstavile vlastiti rad na polju književnosti i otkrile zašto su se baš odlučile da postanu književnice.

Prisutni gosti su se, kroz prezentaciju Alme Pelo Zagorčić, upoznali o ženama, književnicama kroz povijest Mostara.

Žene iz prošlosti Mostara, a koje su imale izuzetne uspjehe u ovom polju danas su skoro pa zaboravljene i službeni podaci o njihovom radu su oskudni, kažu organizatorice.

Primjer tome govori i podatak, a do kojeg je došla Incijativa, kako su žene najčešće pisale pod pseudonimima ili su povezivane sa muškim članom obitelji.

Foto: PR / Tribina u Mostaru

Takve žene predstavljaju simbol borbenosti i inspiraciju svim ženama, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, jer su u vremenu u kojem su živjele, i u kojem žive, svojim radom i trudom uspjele da se izdignu iz mase, a danas su nevidljive.

Na tribini je zaključeno da svakako danas postoji mnogo veći broj književnica nego što je to bio slučaj ranije i da se književna djela pišu tako da se stave u kontekst vremena u kojem su nastala.

00Snaga ženskih autorica u književnosti može se mjeriti njihovom sposobnošću da privuku pažnju čitatelja. S vremenom se uloga žene u književnim djelima mijenjala, a s ostvarivanjem ženskih prava i sam prikaz autorica postaje kompleksniji, s potencijalom svestranog razvoja'', navode.

Na ovaj način, Incijativa građanki/na Mostara nastoji skrenuti pažnju javnosti o ženama koje su obilježile povijest književnosti Grada Mostara, ali i ženama koje će tek obilježiti povijest književnosti grada.

Projekt financira organizacija ''Kvinna till Kvinna''. U narednom periodu Incijativa građanki i građana Mostara, će kroz devet projektnih aktivnosti predstaviti žene, koje svojim radom doprinose razvoju Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close