The European Poet of Freedom

Monika Herceg i Darko Cvijetić u finalu nagrade 'Europski pjesnik slobode'

Darko Cvijetić je u konkurenciju za nagradu ušao sa zbirkom "Snijeg je dobro pazio da ne padne" (prijevod Milosz Waligorski), dok je Monika Herceg ušla sa zbirkom "Lovostaj" (prijevod Aleksandra Wojtaszek).
Kultura / Knjige | 09. 12. 2022. u 00:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Foto: Booksa / Pjesnici Monika Herceg i Darko Cvijetić

Pjesnici Darko Cvijetić (BiH) i Monika Herceg (Hrvatska) ušli su u finale nagrade Europski pjesnik slobode 2024 (The European Poet of Freedom).

Finaliste je odabrao žiri u sastavu: Anna Czekanowicz, Krzysztof Czyżewski (predsjednik), Paweł Huelle, Zbigniew Mikołejko, Stanisław Rosiek, Anda Rottenberg, Beata Stasińska i Olga Tokarczuk.

U finalu su se našli i Mirela Iwanova (Bugarska), Anja Erämaja (Finska), Arvis Viguls (Latvija) i Miriam Van hee (Nizozemska).

Ova nagrada se dodjeljuje pjesniku / pjesnikinji i prevoditeljima / prevoditeljicama njihovih zbirki. Nagrada Europski pjesnik slobode u Gdanjsku se dodjeljuje svake druge godine.

Cvijetić je u konkurenciju za nagradu ušao sa zbirkom "Snijeg je dobro pazio da ne padne" (prijevod Milosz Waligorski), dok je Monika Herceg ušla sa zbirkom "Lovostaj" (prijevod Aleksandra Wojtaszek).

Darko Cvijetić živi u Prijedoru, gdje radi kao kazališni redatelj i dramaturg. Osim poezije s velikim uspjehom piše i prozu. Njegove pjesme prevođene su na različite jezike, a književna kritika ne štedi riječi hvale za ovog umjetnika.

Cvijetić je i 2018. bio među finalistima za nagradu u Gdanjsku (za knjigu "Ježene kožice").

Monika Herceg hrvatska je pjesnikinja, dramatičarka, scenaristica i urednica rođena u Sisku, a živi u Zagrebu. Dobitnica je velikog broja književnih nagrada, primjerice nagrade Goran za mlade pjesnike 2017, nagrade Fran Galović, Mostovi Struge itd.

Monika Herceg i Darko Cvijetić članovi su Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Podsjetimo, ranije je hrvatska pjesnikinja Dorta Jagić bila dobitnica pjesničke nagrade Europski pjesnik slobode (2014. godine) za njezinu zbirku "Kauč na trgu" (HDP, 2011, poljsko izdanje "Kanapa na rynku", 2013).

Kopirati
Drag cursor here to close