Nagrade

Meša Selimović za 'Zidove' Enesa Halilovića

Kultura / Knjige | 18. 02. 2015. u 11:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Literarna nagrada "Meša Selimović" za 2014. godinu pripala je Enesu Haliloviću za pjesničku zbirku "Zidovi" u izdanju kuće Albatros plus, obznanio je danas novinar kulturne rubrike lista "Večernje novosti" Dragan Bogutović u Vukovoj zadužbini.

U ovogodišnjem Velikom žiriju "Večernjih novosti" za knjigu godine sudjelovalo je 49 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih povjesničara, javlja Tanjug.

Oko "Meše" su po 27. put okupljeni književni znalci koji redovno prate domaću produkciju i koji su godinama privrženi ovom prestižnom priznanju.

Halilović je pobijedio s 22 osvojena glasa, dok je Nikola Vujčić s knjigom "Svjedočenja" (NB "Stefan Prvovenčani") osvojio 14 glasova.

Inače, Halilović, pripovjedač, romansijer, pjesnik i dramski pisac, rođen u Novom Pazaru, izjavio je u listopadu za Novosti kako piše ''o zidovima iz realnog svijeta, ali i o zidovima koji stanuju u našoj svijesti te o zidovima koji se ruše i koji se dozidavaju''.

Dodao je kako piše i o povijesnim zidovima koji imaju civilizacijski značaj pa samim tim i simboličku težinu i kulturološku dimenziju.

''Zid je jedan od pojmova koji obilježava ljudsko trajanje i mišljenje. Zid nas prati kao zid među ljudima, kao zid među kolektivitetima, kao membrana među vremenima i narodima. Pod našim nogama su slojevi Zemljine kore, a nad nama su sfere. Postoje zidovi u nama, neistraženi su, bezimeni... A tek zidovi saznanja! Viđamo ih u znanosti, logici, umjetnosti, nekada ih pomjerimo, a nekada ih učvrstimo. Zidamo i rušimo zidove'', rekao je Halilović.

Kopirati
Drag cursor here to close