Drugo izdanje

''Medaljon'' Anite Martinac predstavljen u Sarajevu

Kultura / Knjige | 29. 10. 2015. u 05:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, u Sarajevu, predstavljen je roman ''Medaljon'', autorice Anite Martinac, njegovo drugo izdanje, objavljen u nakladi Matice hrvatske Čitluk i Matice hrvatske Vinkovci.

O knjizi Anite Martinac govorili su književnica i novinarka Lidija Pavlović-Grgić i ravnatelj Caritasa vlč. dr. Mirko Šimić, dok je program moderirala Sanela Cvetković, a glazbeni prinos programu dali su Dario Vučić (orgulje) i Ivan Ščetinski (truba).

Ovo predstavljanje izazvalo je veliko zanimanje publike, a u Sarajevu je prezentirano drugo izdanje Medaljona, objavljeno u nakladi Matice hrvatske Čitluk i Matice hrvatske Vinkovci.

Govoreći o romanu koji je uspješno predstavljen u nizu gradova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, te proljetos ovjenčan vrijednom nagradom Fra Martin Nedić, te bio u najužem izboru za Šimićevu nagradu, Pavlović-Grgić kazala je, između ostalog, kako je Medaljon ispričan s pozicije sveznajućeg pripovjedača koji se ne priklanja nijednoj strani, te vrijedan čitanja i zbog svoje umjetničke vrijednosti i zbog humanih poruka o besmisli rata i svetosti svakog čovječjeg života, dostojanstva i slobode.

''Već nakon nekoliko pročitanih stranica, uvlači se u čitatelja određena jeza i iščekivanje što će se dalje dogoditi s ljudima o kojima je autorica vjerno pribavljala iskaze i dokumentaciju njihovih živućih nasljednika, kako bi ih ostavila čitatelju na dar... Uspjela je u tome u potpunosti, jer je otrgnula prašnjavom mraku svu svijetlu istinu i zauvijek je učinila dostupnom. Svi likovi o kojima autorica piše su stvarni ljudi od krvi i mesa, sa svojim imenom i prezimenom“, istaknuo je vlč. Šimić.

Predstavljači su naglasili i kako je roman zanimljiv i s jezičnog aspekta jer svojim dijalozima progovara lokalnim hercegovačkim govorom, ali i zbog plastičnih gotovo filmskih opisa toponima odvijanja radnje koja teče mostarskim, širokobriješkim i broćanskim krajem.

'Kao što ljubim istinu, kao što ljubim svoju djecu, kao što ljubim svoj narod, tako sam imala obvezu napraviti ovo djelo i sigurno ga ne bih mogla napisati, da nisam prošla iskustvo koje sam osjetila i ostavila iza sebe kao vojnik, i kao diplomirani pravnik, i kao majka, sestra, kći...“, istaknula je Martinac koja je na oduševljenje publike pročitala i nekoliko ulomaka svog djela.

Kopirati
Drag cursor here to close