Autora Mile Pešorde

Matica hrvatska Stolac u Zagrebu predstavila knjigu ''Sloboda, mir meju nami – euroogledi''

Kultura / Knjige | 16. 01. 2020. u 14:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ogranak Matice hrvatske Stolac / Detalj s predstavljanja knjige

Povodom obilježavanja 28. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u srijedu navečer je u Zagrebu u punoj dvorani Matice hrvatske održano predstavljanje knjige akademika Mile Pešorde ''Sloboda, mir meju nami''.

Predstavljanje je organizirao Ogranak Matice hrvatske Stolac, a uz autora, o knjizi su govorili dr. Mladen Bošković, prof.dr.sc. Josip Jurčević, prof.dr.sc. Stipe Kutleša, prof.dr.sc.Boštjan Marko Turk i Boris Svrtan.

Mladen Bošković, predsjednik Matice hrvatske Stolac prilikom svog obraćanja zahvalio je svima na dolasku naglasivši da je knjiga ''Sloboda, mir meju nami – euroogledi'', izašla kao 48. knjiga u izdanju upravo Matice hrvatske Stolac.

''Na tu smo suradnju iznimno ponosni svjesni da autor iza sebe ima respektabilan opus izdanih djela, a upravo ovom knjigom ostavlja i trajni pečat i vezu sa Stocem i stolačkom Maticom'', kazao je Bošković.

Knjiga je skupina autorovih kolumni koje su objavljivane između siječnja 2007. i prosinca 2012. godine.

Foto: Ogranak Matice hrvatske Stolac / Detalj s predstavljanja knjige

Knjiga "Sloboda, mir meju nami" Mile Pešorde ima pet cjelina s ukupno 242 teksta, objavljena u Hrvatskom slovu osim što je zadnji prilog objavljen na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća. 

Mile Pešorda član je Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti, inicijator i sutvorac povijesne Sarajevske deklaracije o hrvatskom jeziku te suosnivač tjednika Hrvatsko slovo.

Dobitnik je brojnih uglednih priznanja i nagrada za svoje književno djelo, a među onima i najvišega državnoga odlikovanja Republike Hrvatske za osobit doprinos u kulturi – Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, koje mu je dodijelio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Pjesme su mu uvrštene u čitanke, u antologije hrvatske i svjetske književnosti.

Rođen je 1950. godine u Grudama, u kojima je, u svibnju 1968., uredio i objavio reviju “Ogledalo” te s odličnim uspjehom položio ispit zrelosti na Gimnaziji. Diplomirani je profesor romanistike, a živio je i radio u Sarajevu, Zagrebu, Parizu, Rennesu i Kopru. Radi kao književnik, novinar, nakladnik, sveučilišni lektor, diplomat i urednik.

Kopirati
Drag cursor here to close