(Anti)roman

Marko Tomaš u užem izboru za najbolji roman

Na 14. natječaj za najbolji hrvatski roman pristiglo je 49 naslova, a žiri je odabrao njih 11 koji ostaju u borbi za ovu prestižnu titulu.
Kultura / Knjige | 20. 04. 2021. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roman Marka Tomaša 'Nemoj me buditi', u izdanju V.B.Z.-a, ušao je među 11 naslova koji su ostali u konkurenciji za književnu nagradu tportala za najbolji roman.

'Nemoj me buditi' je (anti)roman u kojem su raspad naratora - ali i raspad priče što sadrži traume iz prošlosti i surovu korumpiranost sadašnjosti - metafora o raspadu suvremenog društva i suvremenog čovjeka. Kroz svoj prepoznatljiv stil - oštar i koncizan, a duboko liričan i osoban - Tomaš nas bespoštedno vodi kroz mračne putešestvije u kojima su bolesna ravnodušnost prema postojanju i paničan strah od smrti u postojanom konfliktu. Natruhe krimipriče tope se u atmosferi između teškog umora i laganog humora junaka koji bi trebao poduzeti nešto i, evo, samo što nije...

Inače, na 14. natječaj za najbolji hrvatski roman pristiglo je 49 naslova, a žiri je odabrao njih 11 koji ostaju u borbi za ovu prestižnu titulu.

Književnu nagradu tportala u vrijednosti od 50 tisuća kuna dobit će autorica ili autor najboljeg romana izdanog u Hrvatskoj u 2020. godini. O tome tko će to biti odlučuje peteročlani žiri koji čine prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić, psiholog i kolumnist tportala Boris Jokić te kroatistica i predsjednica žirija Andrea Milanko.

Osim Tomaša, u izbor su ušli 'Mladenka kostonoga', Želimira Periša; 'Pristanište' Darka Šeparovića; 'Vošicki' Marka Gregura; 'Sinovi, kćeri' Ivane Bodrožić, 'Putar i parizer'  Jerka Mihaljevića; 'Putujuće kazalište' Zorana Ferića; 'Sutra je novi ručak' Ivice Ivanišević; 'Radio Siga' Ivana Vidaka; 'Obrane okusa smrti' Željke Matijašević te 'Slani mrak' Lore Tomaš.

Pet finalnih naslova tportalov žiri odabrat će u svibnju, a pobjednik će bit' proglašen u lipnju.

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman od 2008. godine dodijeljena je trinaest puta, a s godinama je postala relevantnom činjenicom književne scene.

Prošle godine najboljim je proglašen roman 'Proslava' pisca Damira Karakaša.

Kopirati
Drag cursor here to close