Mostar

Luko Paljetak dobitnik nagrade 'Aleksa Šantić'

"Žiri je u svojim obrazloženjima naveo da je Paljetak autor golemog pjesničkog opusa u kojem se doticao i Alekse Šantića kao pjesnika kojem se divi. ''
Kultura / Knjige | 26. 10. 2018. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija Upravnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" u Mostaru ovogodišnji dobitnik Književne nagrade "Aleksa Šantić" je književnik i akademik iz Dubrovnika Luko Paljetak.

"Žiri je u svojim obrazloženjima naveo da je Paljetak autor golemog pjesničkog opusa u kojem se doticao i Alekse Šantića kao pjesnika kojem se divi. Veliki pjesnik Pero Zubac kaže da je Paljetak autor jedne od najljepših pjesama 20. vijeka - `Proljeće u samostanu`. Nama je čast što je tako veliki pjesnik dobitnik Šantićeve nagrade", rekao je predsjednik mostarskog Gradskog odbora "Prosvjete" Radivoje Krulj na konferenciji za novinare. 

On je dodao da će dodjela nagrade biti održana u nedjelju, 28. listopada, u 19.00 sati u mostarskom Narodnom pozorištu. 

Krulj je naveo da je Paljetak rođen 1943. godine u Dubrovniku, te da je za svoje književno stvaralaštvo višestruko nagrađivan, a neke od nagrada su "Antun Branko Šimić", "Ivana Brlić Mažuranić", "Vladimir Nazor", "Stražilovo", "Goranov vijenac" i "Puškinova nagrada". 

Krulj je naglasio da su Šantićeve večeri poezije ove godine bile izuzetno posjećene i da su one doprinos "Prosvjeta" i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" doprinos kandidaturi Mostara za europsku prijestonicu kulture. 

On je podsjetio da su Šantićeve večeri najstarija pjesnička manifestacija na Balkanu što je dokazano i izložbom dokumentarne građe koja će večeras biti otvorena i predstavljena Mostarcima. 

Član Organizacionog odbora 99. Šantićevih večeri poezije Alma Fazil Obad rekla je da će na ceremoniji dodjele nagrade biti izveden dio predstave "Priča o pjesnicima" koja govori o dosadašnjim laureatima Šantićeve nagrade, a u kojoj se pojavljuje i ovogodišnji dobitnik Luko Paljetak koji će govoriti svoje stihove. 

Obad je naglasila da su ovogodišnjim Šantićevim večerima poezije na dostojanstven način obilježena dva jubileja - 150 godina od rođenja Alekse Šantića i 50 godina dodjele Šantićeve nagrade. 

Šantićeve večeri poezije organizuju "Prosvjeta" i "Gusle". 

Kopirati
Drag cursor here to close