Poezija

''Kutija za konce'' – Borozanova kutija puna emocija

Ivica Đikić navodi kako poezija Igora Borozana estetski uvjerljivo opovrgava jednodimenzionalno i pomalo djetinje shvaćanje mašte.
Kultura / Knjige | 06. 06. 2022. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kutija za konce'', druga zbirka pjesama Igora Borozana u koju, kako kažu kritičari, stane čitav album emocija, bit će predstavljena u četvrtak 9. lipnja u Klubu knjige Ivo Andrić u Mostaru.

Muamer Kodrić, pišući o zbirci, kaže kako Borozanovi stihovi ''s čitateljem komuniciraju jednostavno i prisno, a da se njegove pjesničke slike prenesu na slikarsko platno bile bi pune svjetla''.

''Takve bi, naslikane, bile čak i one njegove pjesme koje se dotiču mračnoga. U ljudima i okolo njih. Čitajući ih, mi znamo da su ti stihovi iskreni i da ih je pisao neko ko zna iz čega se i kako rađa poezija'', piše Kodrić.

Ivica Đikić pak navodi kako poezija Igora Borozana estetski uvjerljivo opovrgava jednodimenzionalno i pomalo djetinje shvaćanje mašte.

''Borozanove pjesme pokazuju da je mašta i prepoznavanje svakodnevnih mikrosituacija iz kojih izrastaju čitavi samosvojni svjetovi, u kojima tinjaju drame i ljudi bivaju onakvi kakvi zaista jesu. Bez mašte i naročitog senzibiliteta ne može se vidjeti ono u dnu ili na rubu kadra, a Borozan pritom ima nesvakidašnji talent da od tih detalja stvori umjetnost što osvaja nježnošću i melankolijom u kojoj nema rezignacije'', piše Đikić.

  / Borozanova Kutija

Almin Kaplan, koji će uz Borozana predstaviti zbirku, kaže kako se, ''u vrijeme kada pjesnici pjesme bacaju kao petarde, Borozan javlja tiho, pjevajući o svijetu koji sav kao da je satkan od uspomena''.

''Njegove pjesme su mirne i precizne, jezički dotjerane i nenametljive. Nisu to stihovi za nevladine aktiviste koji vjeruju da je književnost tek medij gdje se izvikuju parole. Stihovi su to za one mirne i nečujne ljude, koji umiju da slušaju i čitaju, koji vole život i osjećaju ga. Čitatelj, dok čita Borozana, ima osjećaj da bi se u nekoj od njegovih pjesama i sam mogao zateći, negdje, na nekom balkonu, dok za stolom sjedi ušuškan u pamuk vlastite samoće'', naveo je Kaplan.

Igor Borozan rođen je 1977. godine u Stocu. Akademski je kipar. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi. U izdanju izdavačke kuće Buybook, 2020. godine objavio je zbirku pjesama Bijeli bor. Radi kao likovni pedagog u Mostaru i Stocu.

Kopirati
Drag cursor here to close