Edukativna priča

Krijesnice i gladna gusjenica: Dječji smijeh odzvanjao Narodnom knjižnicom u Mostaru

Ovom prigodom, djelatnici Knjižnice pročitali su im priču koja je primjerena mlađoj djeci. Riječ je o edukativnoj priči „Vrlo gladna gusjenica“,
Kultura / Knjige | 11. 06. 2021. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 11. lipnja 2021. godine, Narodnu knjižnicu HNŽ, Mostar posjetila su djeca vrtića „Krijesnica“ u pratnji njihove tete Martine Miličević. Nakon duge stanke koju je pruzrokovala pojava pandemije koronavirusa, veseli dječji smijeh napokon opet odzvanja knjižnicom.

Ovom prigodom, djelatnici Knjižnice pročitali su im priču koja je primjerena mlađoj djeci. Riječ je o edukativnoj priči „Vrlo gladna gusjenica“, autora Erica Carlea u kojoj je na iznimno lijep, jednostavan i smiješan način prikazana preobrazba gusjenice u leptira.

«Edukativna priča oduševila je malene, pa smo u kreativnoj radionici izradili gusjenice. Uopće se ne moramo čuditi što današnja djeca, kojima su već od rane vrtićke dobi ponuđeni različiti audio i video sadržaji, ne čeznu za tim da u ruke uzmu slikovnicu i otplove u svijet mašte, a poznato je da mozak treba vježbati, najbolje čitanjem. Samo 15 minuta čitanja na dan pomaže djetetovu cjelokupnom razvoju!», navode iz knjižnice.

Brojna su istraživanja pokazala da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitačke vještine.

«Da bi smo djetetu pomogli da postane čitatelj trebamo i sami čitati, učenje po modelu. Upišite dijete u knjižnicu i redovito dolazite. Dijete samo razgledava prostor i traži što će čitati i posuditi. Vi ga samo čuvate i eventualno usmjeravate. Vi posuđujete dulje priče za večernje (ili bilo koje drugo doba u koje ste navikli čitati s djetetom) rituale čitanja. Razgovarajte o pročitanom. Veselimo se vašem dolasku! Inače, stiže ljeto i godišnji odmori. More, plaže putovanja.. Vrijeme koje je najljepše provesti s knjigom», istaknuli su.

Narodna knjižnica HNŽ, Mostar i ovog ljeta za sve svoje korisnike provodi akciju „Knjige na sunce“. U periodu od 11. lipnja do 15. kolovoza možete posuditi do pet knjiga na dogovoreno razdoblje. Provedite ugodan odmor u društvu dobrih priča.

 

Kopirati
Drag cursor here to close