Najavljujemo

Književna tribina s Vinkom Grubišićem

Kultura / Knjige | 18. 09. 2017. u 06:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu 20. rujna 2017. (u 12 sati u Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, Trg hrvatskih velikana bb) bit će predstavljeno književno stvaralaštvo akademika prof. dr. Vinka Grubišića.

O književnom djelu akademika Grubišića govorit će prof. dr. Antun Lučić.

Voditelj programa je književnik Ivan Baković.

Vinko Grubišić (1943.Posuški Gradac). U Zagrebu je studirao slavistiku, a diplomirao je u Fribourgu. Doktorirao je u Francuskoj, u Aix-en-Provenceu. Godine 1965. je otišao u emigraciju. U Kanadi je živio od 1975. godine, a od 1988. godine profesor je na prvoj Katedri hrvatskog jezika i kulture na Sveučilištu Waterloo (u Kanadi) gdje je u statusu profesora emeritusa.

Iz iznimno bogate biografije i bibliografije izdvajamo:

Njegovo se ime spominje kao jedno od značajnijih jezikoslovnih imena u hrvatskomu iseljeništvu. Pisao je o hrvatskoj ćirilici, zastupajući tezu da je besmislena tvrdnja da se bosančica razvila iz srpske minuskule na dvoru kralja Dragutina, kad su zasvjedočeni tekstovi još od Humačke ploče, Povaljskoga praga ili listine kneza Đure Kačića koji vremenski prethode bilo čemu na dvoru kralja Dragutina ili s njim nemaju nikakve veze. Od 2016. godine dopisni je član HAZU.

Pjesme su mu uvrštene u nekoliko uglednih antologija hrvatske lirike. Pisao je eseje i monografije iz područja teorije književnosti, kroatistike i općeg jezikoslovlja. Surađivao je u časopisima Jezik i Hrvatskoj reviji. Godine 1995. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića.

Djela: Robotov poljubac, (zbirka pjesama), 1974.; O hrvatskom jeziku, 1975.; Grafija lapidarne hrvatske ćirilice, 1978.; Tri drame (Prokrvavljena Brina, Legenda o Sv. Jurju i Spomenik), 1981.; Ne začuđuju čudesa, 1982.; Bibliography on the Croatian Language, 1983.; Bitarion, (pjesme), 1987.; Gregorijanske šutnje, (zbirka pjesama), 1989.; Hrvatska književnost u egzilu, 1991.; Hrvatski jezik 1, 1999., (knjiga za školsku djecu izvan Hrvatske) (suautor Ljubo Krasić); Hrvatski jezik 2, 1999., (knjiga za školsku djecu izvan Hrvatske) (suautor Ljubo Krasić).

Kopirati
Drag cursor here to close