Knjiga Anite Martinac

Knjiga ''Od Franje do Franje'' predstavljena u Slavoniji

Ovo je treći roman koji je autorica predstavila publici u Slavoniji.
Kultura / Knjige | 23. 10. 2017. u 14:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ogranci Matice hrvatske u Vinkovcima, Osijeku, Čitluku i HMI Podružnica Vukovar organizirali su Vinkovcima i Osijeku predstavljanje novog romana Anite Martinac "Od Franje do Franje".

Uz nazočnost članova obitelji Škrobo koja je nositelj radnje romana, svi posjetitelji su vrlo emotivno reagirali slušajući čitanje ulomaka, kao i obraćanje autorice Martinac, priopćili su organizatori.

Pohvale ovom djelu izrazili su predsjednici ogranaka Matice Dražen Švagelj i Andrija Stojić, a izvrsnu prosudbu o ovom književnom djelu dala je cijenjena profesorica Ružica Sorčik.

Inače ovo je treći roman koji je autorica predstavila publici u Slavoniji.

Roman govori o životu žene koja se tri puta za života vraća u Slavoniju kako bi preživjela, i to prvi put kao djevojčica kada fra Didak organizira spašavanje gladne djece iz Hercegovine, drugi put kao supruga i majka u ratnom vihoru i treći put nakon progona kao žrtva totalitarnog komunističkog režima.

Anica je i u Domovinskom ratu morala opet u izbjeglištvo iz Tovarnika u Pulu, kada se ponovio gotovo isti scenariji kao i u Drugom svjetskom ratu. Iako je i sama Anica u svom posljednjem intervju opisala da je živjela od Franje Josipa do Franje Tuđmana, kako simbolično roman nosi i naziv, to nisu jedine Franje koje se spominju u ovom romanu.

Prigodom gostovanja Ogranka Matice hrvatske Čitluk u Osijeku i Vinkovcima, predsjednik Andrija Stojić uručio je nazočnima prigodne darove popularnih izdanja ogranka.

Kopirati
Drag cursor here to close