Breza-94

Knjiga o 'jednoj od najvećih bitaka i pobjeda' promovirana u Mostaru

O knjizi, u kojoj se detaljno opisuju događaji iz jedne od najvećih bitaka i najvećih pobjeda bužimskih vitezova, uz ostale, govorili su autor Sead Jusić, te Šerif Špago i Admir Mulaosmanović.
Kultura / Knjige | 15. 09. 2021. u 08:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige "Breza 94: Bužimska bosanska bitka" autora Seada Jusića upriličena je u utorak navečer u Centru za kulturu Mostar.

O knjizi, u kojoj se detaljno opisuju događaji iz jedne od najvećih bitaka i najvećih pobjeda bužimskih vitezova, uz ostale, govorili su autor Sead Jusić, te Šerif Špago i Admir Mulaosmanović.

Po riječima autora, knjiga je sadržajno dvojna, a govori i o jednoj bitci, o narastanju Bužimske brigade, ali i o borbi za institucije BiH.

Sadržajno dvojna

''Knjiga je sadržajno dvojna. Jedno je priča o jednoj bitci, o jednoj operaciji neprijateljske vojske koju smo mi, 505. brigada slomili 1994. godine. To je druga u nizu strateških operacija Vojske Republike Srpske koje su vođene da se okupira bihaćki okrug i uništi Peti korpus Armije RBiH.  Kasnije su bile još tri operacije od strateškog značaja i nijedna nije prošla i na taj način mi smo dali ogroman doprinos u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske i Republike BiH jer da je nastala 'srpska zemlja' od Doboja do Karlovca onda nikakve 'Oluje' ne bi bilo i sasvim bi drugačije danas izgledala karta zemalja na prostorima bivše Jugoslavije'', kazao je Sead Jusić u izjavi ze Fenu.

"Breza 94", dodaje autor, "je jedna u nizu operacija u kojoj naš neprijatelj nije uspio".

''To je priča o narastanju 105. bužimske brigade pod palicom njenog zapovjednika Izeta Nanića s jednog bezimenog prostora do nivoa da može slomiti najelitnije jedinice Vojske Republike Srpske i poraziti ih. S druge strane, Bužimska bosanska bitka govori o našem putu, o našoj borbi na prostoru Bužima i Krajine za institucije BiH te knjiga i počinje Platformom Predsjedništva Republike BiH. Knjiga objašnjava borbu za institucije i stajanje na liniji države Bosne i Hercegovine, zbog toga je i taj dodatak 'Bužimska bosanska bitka'- navodi Jusić.

Presjek događaja

Špago je istaknuo kako je knjiga autentični presjek događaja, događanjau Bosanskoj krajini, praktično monografija svima poznate 505. bužimske brigade kojom je, kako je kazao, zapovjedao heroj obrambeno-oslobodilačkog rata brigadni general Izet Nanić, koji je, nažalost, u završnim operacijama i poginuo.

''Ova knjiga je na detaljan i precizan 'vojnički' način praktično obradila sve događaje od momenta formiranja Stožera teritorijalne obrane, ustrojavanje Bužimske brigade, te opisa svih borbenih djelovanja. Od prvog dana rata pa do njegovog završetka nijedan rov ta brigada nije prepustila neprijatelju, nego je čak izvodila borbena djelovanja protiv daleko snažnijeg neprijatelja. 

Mislim da je ovo djelo koje na najslikovitiji način i s puno dokumenata oslikava navedenu operaciju ali i sve što se događalo u zoni odgovornosti 505. bužimske brigade - ocijenio je Špago.

Knjiga "Breza 94: Bužimska bosanska bitka" sadrži veliki broj originalnih dokumenata, karata, fotografija i svjedočanstava sudionika, kao i neke ratne dnevnike koje javnost nije imala priliku vidjeti niti pročitati.

Organizatori promocije su Bošnjačka zajednica kulture (BZK) Preporod, Udruženje građana "Zlatni ljiljan" HNK i Centar za kulturu Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close