POLEMIČAN HUMANIST I PRECIZAN KRONIČAR

Jergoviću uručena nagrada za toleranciju Udruge austrijskih knjižara i nakladnika

Miljenku Jergoviću počasno priznanje pripalo je za zalaganje za otvoreno, tolerantno društvo te dosljedno zalaganje za ljudska prava i mir.
Kultura / Knjige | 23. 11. 2022. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miljenku Jergoviću, hrvatskom i bh. nagrađivanom piscu ovog je vikenda u  austrijskom Krems-Steinu na Dunavu dodijeljena počasna nagrada Udruge austrijskih nakladnika i knjižara (HBV) za tolerantnost u mišljenju i djelovanju na završnoj večeri Dana europske književnosti. 

Sascha Osaka Europäische Literaturtage / Dodjela nagrade 

Jergoviću najveća nagrada austrijskih knjižara i nakladnika 

Benedikt Föger, predsjednik Glavnog udruženja austrijskog knjižarstva, uručio je najveće priznanje koje austrijsko knjižarstvo dodjeljuje od 1990. godine osobama koje su svojim radom i zalaganjem prema susjedima koji govore različitim jezicima i kulturološki se razlikuju, dale izniman doprinos suživotu u Europi.

Miljenku Jergoviću počasno priznanje pripalo je za zalaganje za otvoreno, tolerantno društvo te dosljedno zalaganje za ljudska prava i mir. 

Otvorenost, mir i tolerancija na kojem se temelji intelektualni diskurs 

“Mir i tolerancija su kamen temeljac društva na kojem se temelji svaki intelektualni diskurs, svako stvaralaštvo i bavljenje umjetnošću. Prva je briga svakog nakladnika prosvijetliti, informirati, prenijeti, također i posebno učvrstiti temelje našeg rada i recepcije, mir i toleranciju. Tolerancija jednog društva ogleda se u njegovoj kulturi. Kultura nije luksuz, nego utvrđuje identitet društva, opravdava njegovu sliku o sebi i čini osnovu za ophođenje s drugim društvima”, rekao je Benedikt Föger uručujući Jergoviću nagradu.

Martens: Postoje rečenice koje nas toliko pogode da ih nikad više ne zaboravimo

Michael Martens, novinar i dopisnik FAZ-a za jugoistočnu Europu, istaknuo je prilikom dodjele nagrade da u Jergovićevoj prozi „postoje rečenice i pasusi, slike i formulacije koje nas toliko pogode i dirnu da ih nikad više ne zaboravimo“.

Sascha Osaka Europäische Literaturtage / 

“Ne moraju to biti nikakva krilatice ni čuveni citati svjetske književnosti poput Tolstojeve tvrdnje o sretnim i nesretnim obiteljima. Može to biti rečenica koju bi netko drugi zanemario, a nama znači. Tko s ljudima koji čitaju Jergovića, razgovara i o čitanju njegovih djela, brzo će uočiti da svatko pronalazi takve odlomke u njegovom djelu. Njegova moć opažanja i sposobnost da čaroliju svakodnevice zabilježi kroz minijature čine draž njegove proze koja je izvan svakog vremena i prostora“, rekao je Martens.

Razgovor s Jergovićem moderirala je Katja Gasser, novinarka i književna kritičarka, a ovu veliku nagradu Austrijskih knjižara i nakladnika ranije su dobili brojni europski i svjetski pisci Viktor Frankl, Simon Wiesenthal, sir Peter Ustinov, Karl-Markus Gauß, Paul Lendvai, Elif Shafak, Francesca Melandri i Navid Kermani.

Sascha Osaka Europäische Literaturtage / Dodjela nagrade 

Jergović: Sposobnost toleriranja ograničena sposobnošću imaginiranja kako je Drugom


Jergović je u prigodnom obraćanju kazao kako je danas pojam tolerancije usko vezan uz književnost te da je tolerancija čin mašte.

“Naša sposobnost toleriranja ograničena je našom sposobnošću imaginiranja, našom sposobnošću da imaginiramo kako je Drugome. Ovu nagradu sam dobio za toleranciju, ali ja je doživljavam kao nagradu za imaginaciju i nadam se da ću ovu nagradu za toleranciju i imaginaciju u budućnosti i zaslužiti“, istaknuo je Jergović.

Kopirati
Drag cursor here to close