Najviša dostignuća

Ivan Lovrenović dobitnik nagrade HAZU

Frakturin autor osvojio je nagradu za područje književnosti za knjigu Putovi su, snovi li su (Fraktura, 2020.).
Kultura / Knjige | 21. 04. 2022. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti koja se dodjeljuje za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj ove je godine, među ostalim, dodijeljena Ivanu Lovrenoviću. Frakturin autor osvojio je nagradu za područje književnosti za knjigu Putovi su, snovi li su (Fraktura, 2020.).

Ivan Lovrenović autor je tridesetak zapaženih književnih naslova (ritmizirane proze, romana, putopisa, kulturnopovijesnih studija, eseja i kronika, književnih antologija), a knjiga Unutarnja zemlja o kulturnoj povijesti Bosne i Hercegovine prevedena je na nekoliko jezika. Za roman Nestali u stoljeću autor je dobio Nagradu Meša Selimović 2014., a za knjigu eseja Isus u Ahmićima 2016. godine Nagradu Mirko Kovač.

Obrazloženje Odbora povodom dodjele Nagrade HAZU prenosimo u cijelosti:

U četiri dijela knjige Putovi su, snovi li su autor problematizira različite topografske i kulturne fenomene. On, primjerice, želi dokučiti "istinu" o bosanskim gradovima (Travnik, Jajce, Livno, Rama), ali i svratiti pozornost na neka manje poznata mjesta ili čak "zakutke" u kojima pronalazi bljesak ljepote vrijedan pozornosti. Iako je Bosna centralni topos kojemu se autor stalno vraća, opisana su i putovanja po svijetu: Beč, Kijev, New Haven, Montreal, Pariz. Radijus kretanja putopisnoga subjekta nije jasno određen: on se ne kreće samo u prostoru nego i u vremenu, ne piše samo o proživljenome, nego i o sanjanome. Njegova "obašćašća i basanja" nisu omeđena hodom i kretanjem tijela nego obuhvaćaju i lutanja duhom te oniričke slutnje koje se ukažu ispod trepavica. Višeslojnom naracijom, često protkanom lirskim pasažima, te raskošnom jezičnom orkestracijom knjiga pomiče granice putopisnog žanra pretvarajući ga u kulturnu biografiju prostora s pravom eksplozijom ugođaja i informacija.

Nagrada HAZU dodjeljuje se od 1993., a Odbor za nagrade činili su akademici i akademkinje Dragutin Feletar, Marko Tadić, Stjepan Gamulin, Anica Nazor, Zvonimir Mrkonjić, Igor Fisković, Koraljka Kos, Božo Udovičić i Predsjednik Odbora, akademik Josip Madić.

Nagrađeni su i dr. sc. Katarina HORVAT (za područje društvenih znanosti), prof. dr. sc. Marcela HANZER (za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti), dr. sc. Petra BAJO (za područje prirodnih znanosti), prof. dr. sc. Ivana TLAK GAJGER (za područje medicinskih znanosti), prof. dr. sc. Ekrem ČAUŠEVIĆ (za područje filoloških znanosti), Milan BEŠLIĆ (za područje likovnih umjetnosti), red. prof. art. Mladen TARBUK (za područje glazbene umjetnosti i muzikologije) i izv. prof. dr. sc. Jonatan LERGA (za područje tehničkih znanosti).

Kopirati
Drag cursor here to close