Grude

Ivan Aralica dobitnik ovogodišnje Šimićeve nagrade

Kultura / Knjige | 12. 05. 2014. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Književnu nagradu "Antun Branko Šimić" za 2014. godinu dobio je hrvatski književnik Ivan Aralica za roman "Japundže" - priopćeno je iz Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Nagradu mu je na završnoj svečanosti 51. Šimićevih susreta uručio Ivan Sivrić, predsjednik Društva koje tu nagradu i dodjeljuje.

U obrazloženju odluke o književnoj nagradi navodi se, uz ostalo, kako je Ivan Aralica u romanu "Japundže" iz pozicije sveznajućega pripovjedača pratio životni put nesretne djevojčice Stane Antolović iz Žepča, kojoj su za vrijeme rata neprijateljski vojnici obeščastili i ubili majku, kojoj su kasnije ubili baku, oca i strica te je ostala gotovo sama na svijetu, a spas je pronašla u Hrvatskoj.

- Araličina pripovjedna tehnika i u drugim je njegovim romanima podrazumijevala epsku širinu, odnosno zalaženje duboko u detalje. Takvo pripovijedanje pokazuje majstora, ono je dar koji je dijelom urođen, ali i godinama razvijan. Siguran i snažan u svojoj rečenici, on i u romanu "Japundže" nepatvorenom svježinom pred čitatelja iznosi povijest jednoga života, kazuje o stradanjima, ali i o izbavljenju, u opise vješto umeće dijaloge i slika svijet onakvim kakvim ga vidi - navodi se u obrazloženju te zaključuje kako je Aralica "zaista vješt tkač na književnome razboju, a ono što on istka ima ne samo trenutnu, već neprolaznu vrijednost".

Inače, u sklopu završne manifestaciji 51. Šimićevih susreta, održanoj u Drinovcima u općini Grude, upriličena je i svečana akademija posvećena Antunu Branku Šimiću, a prigodno predavanje održao je akademik Josip Bratulić.

Na završnoj svečanosti dodijeljene su i književne nagrade za mlade pjesnike koji još nemaju objavljenu knjigu.

Kopirati
Drag cursor here to close