Sarajevo

Mirko Marijanović i Milo Jukić napustili P.E.N. Centar BiH

Svako dobro u daljnjem djelovanju P.E.N. centra'',naveo je u svom pismu Milo Jukić.
Kultura / Knjige | 19. 05. 2020. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Član sam P.E.N. centra od 28. XII. 2015. godine.

Nisam član nijedne političke stranke niti bilo kakve političke ili parapolitičke udruge. S obzirom na potpunu ideologizaciju i, rekao bih, zastranjenje jednog broja članova P.E.N. centra u političke vode, vjerujem kako nema potrebe da dodatno obrazlažem svoju molbu da moje ime s današnjim datumom brišete s popisa članova.

Da sam, naime, imao želje baviti se politikom, bavio bih se, budući da to ne želim, ne dozvoljavam da moje ime služi kao paravan onima koji, za ostvarenje svojih političkih ciljeva (bez obzira na to slagao se ili ne slagao s istim) koriste P.E.N. centar, "oplemenjujući" tako svoje bavljenje književnošću bavljenjem politikom. 

Svako dobro u daljnjem djelovanju P.E.N. centra'',naveo je u svom pismu Milo Jukić.

Mirko Marjanović piše kako je 13. lipnja 2016. godine u 18:30 poslao UO PEN-a BiH i svim njegovim članovima poruku u  kojoj je stajalo slijedeće:

''Nakon pažljivog čitanja reakcija Edina Pobrića, Envera Kazaza i Ivana Lovrenovića na smjenu Tanje Stupar Trifunović i Josipa Mlakića iz redakcije časopisa Novi Izraz, kao jedan od osnivača PEN-a BiH, ne mogu odšutjeti način na koji je to njegov Upravni odbor učinio. I način i postupak su neprihvatljivi i uvredljivi. Derogiraju sam duh PEN-a. Ako svoju odluku o smjeni spomenutih pisaca iz redakcije časopisa Novi izraz Upravni odbor primijeni i praksu derogiranja i diskvalifikacije nastavi, molim da me briše sa spiska svojih članova''.

Marjanović ističe kako je Upravni odbor PEN-a BiH svoju odluku davno primijenio i ''ovu uglednu međunarodnu udrugu očistio od 'nekompetentnih' za uređivanje svoga glasila, a moj zahtjev prešutio, ponovno molim da me od danas ne smatrate svojim članom''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close