Promocija

'Hval i Djeva' gostovali u Mostaru

Kultura / Knjige | 25. 05. 2012. u 08:52 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić' jučer je održana mostarska promocija trotomne knjige 'Hval i Djeva' Rusmira Mahmutćehajića.

Na početku promocije i razgovora o knjizi prisutnima se obratila Elvira Ćemalović Dilberović, koja je zbog izostanka dekana Fakulteta humanističkih nauka Adnan Velagić, publici uputila pozdravne riječi. O knjizi su govorili Marko Antonio Brkić - Sveučilište/Univerzitet 'Hercegovina', Nerin Dizdar, Dijana Hadžizukić, Desmond Maurer iz Centra za proučavanje povijesti Međunarodnog foruma Bosna.

Pored navedenih gosti promocije su bili direktor izdavačke kuće 'Dobra knjiga' Izedin Šikalo, te sam autor Rusmir Mahmutćehajić.

U ovoj knjizi dan je najširi teorijski okvir razumijevanja posredničkog i uključivog bosanstva kao perenijalnog nastojanja u izmirenju suprotnosti u odnosu nacije utjelovljene u slici oca i zemlje simbolički utjelovljene u slici majke, te drugog koji kao stranac i nečist ugrožava tu dvojinu. Knjiga 'Hval i Djeva' sintetički je prikaz mogućih razumijevanja religijske i kulturne pluralnosti u vidiku perenijalne filozofije.

Uvidi u dvije ontološke slike su pretpostavka razumijevanja suvremenih prilika svijeta. Ideologijska zasnovanost antibosanstva ostaje neshvaćena bez takvih uvida.

Kopirati
Drag cursor here to close