Predstavljanje knjige

Golotinja u Mostaru

O Juričevoj zbirci pisao je i Josip Mlakić, koji u svojem prvom tekstu o poeziji navodi da pjesme u ovoj zbirci ''nisu napisane da nekoga zadive…''.
Kultura / Knjige | 24. 09. 2020. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija zbirke poezije 'Golotinja' Berislava Juriča održat će se 1. listopada u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Riječ je o najboljoj knjizi poezije u 2019. godini po sudu Fondacije fra Grga Martić i drugoj Juričevoj knjizi. O zbirci će govoriti Milo Jukić, Josip Mlakić i Almin Kaplan.

U obrazloženju žirija Fondacije iz Kreševa navodi se kako ''iskonski pjesnički dar uspostavlja u 'Golotinji' univerzalne relacije u kojima lirski subjekt vlastiti nemir preobražava i poetski plodonosno predočava kao dramu svijeta''.

''Pri tome, plijeni konzistentna svedenost i jezgrovitost iskaza, bez ukrasa, tako da ovi stihovi sa svojom ogoljenom i pomalo okrutnom ljepotom naprosto ulaze 'pod kožu', što vjerodostojno i pjesnički uvjerljivo korespondira s konstantnom rezigniranošću, s onim, dakle, stanjem koje vodi ka rubu šutnje, pred konačnu zamuklost'', navodi se u obrazloženju zbog čega je Juričeva zbirka nagrađena.

Književnik Almin Kaplan kaže kako je riječ o autoru koji ''marljivo rovari jezikom u namjeri da svoju misao ili zapažanje ozvuči pa da to što napiše bude i pjesma u klasičnom značenju te forme/riječi''.

''I to je važno, pogotovo u vremenima kada pjesnici (pa i oni veliki) zanemaruju jezik u kojem stih mora da bude zametnut. I u njemu da živi. Jezik ovih pjesama njihov je adut podjednako koliko i Juričev osjećaj svijeta koji pomoću tog istog jezika dijeli s nama. Jurič je pjesnik blage naravi koliko god da njegovi stihovi ponekad zazvuče kao najava apokalipse'', navodi Kaplan u svojem tekstu o 'Golotinji'.

O Juričevoj zbirci pisao je i Josip Mlakić, koji u svojem prvom tekstu o poeziji navodi da pjesme u ovoj zbirci ''nisu napisane da nekoga zadive, iako se i o tome da razgovarati, već su to prvenstveno pjesme u kojima se pjesnik razgolićuje''.

Berislav Jurič rođen je 1980. godine u Duvnu. Živi i radi u Mostaru. Piše poeziju i prozu. Dobitnik je prve nagrade za ciklus pjesama Šimićevih susreta 1998. i 2005. godine. Nagrađen je i za najbolji tekst objavljen u studentskom listu Sveučilišta u Mostaru Opomena. Bio je osnivač i urednik gimnazijskog časopisa Marul, urednik u studentskom listu Opomena te novinar nekoliko internetskih portala. Radi kao urednik i kolumnist na portalu Bljesak.info te kao kolumnist mjesečnika Naša ognjišta i portala Al Jazeera Balkans. Scenarist je i redatelj serijala jednominutnih crtanih filmova o korupciji. Godine 2019. nagrađen je za najuspješniju istraživačku priču o tokovima javnog novca.

Društvo novinara BiH proglasilo ga je novinarom godine u pisanim medijima za 2018. godinu.

Prije 'Golotinje', objavio je nagrađenu zbirku kratkih priča 'Naspavani psi laju'.

Kopirati
Drag cursor here to close