Velikani

Godišnjica zaboravljenog Sušića

Kultura / Knjige | 03. 06. 2015. u 07:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svaku zemlju sile rastočnice razvlače najviše na dvije strane, a Bosnu na sve strane. U takvoj zemlji ne može biti sreće i obilja. Nigdje siromah nije jadniji , ni zima teža, ni glad ljuća, ni razlika uočljivija , ni mržnja poganija ni tamnija nego u Bosni''.

Citat je to iz jednog od mnogobrojnih djela Derviša Sušića, pisca, koji je (nepravedno) završio u sjeni Ive Andrića, a jednako se bavio Bosnom kao i on.

Naime, danas će nizom manifestacija biti obilježeno 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića. U Vlasenici će biti otvorena izložba osobnih predmeta i književno veče uz prisjećanje na Sušićev književni i životni put.

Cilj organizatora je obilježiti 90. godišjicu rođenja Derviša Sušića upravo u Vlasenici u kojoj je rođen, kako bi se javnost podsjetila na njegov neizbrisiv trag u vremenu i na književnom polju.

Derviš Sušić je rođen u Vlasenici 3. lipnja 1925. godine, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Tuzli, a učiteljsku školu u Sarajevu. Godine 1941. primljen je u SKOJ, a početkom 1942. godine postaje borac I proleterske brigade. Poslije oslobođenja bio je omladinski rukovoditelj, potom učitelj u Vlasenici i Srebrenici te novinar.

Od 1949. do 1951. urednik je lista Oslobođenje, a onda prelazi u Tuzlu gdje radi kao referent za kulturu i narodno prosvjećivanje, potom kao upravnik Gradske biblioteke. Potom prelazi u Sarajevo i radi kao savjetnik u CK SKBiH.

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih i Dvadesetsedmojulske nagrade, Nagrade ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Umro je u Sarajevu 1990. godine.

Najvažnija djela su mu "Uhode", "Tale", "Ja, Danilo", "Veliki vezir", ''Čudnovato'', ''Nevakat'', ''Pobune'', ''Hoža Strah''...

Književna kritika slaže se kako rad i djelo Derviša Sušića nisu dovoljno afirmirani, a organizatori manifestacija ističu kako još nisu objavljena sabrana djela njegovih književnih ostvarenja u okviru jedne izdavačke kuće.

I Radio Bosne i Hercegovine i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH organizirat ćevečer pod nazivom "Ja, Derviš" posvećeno 90. godišnjici rođenja i 25. godišnjici smrti pisca.

Kopirati
Drag cursor here to close