Završena istraga

Forenzičari: Pablo Neruda nije otrovan

Kultura / Knjige | 08. 11. 2013. u 18:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon više od šest mjeseci istrage, čileanski stručnjaci objavili su rezultate analize posmrtnih ostataka pjesnika Pabla Nerude te su priopćili da nisu pronađeni tragovi trovanja, javlja BBC.

"Nismo našli forenzičke dokaze koji bi potkrijepili mišljenje da je Pablo Neruda umro neprirodnom smrću", rekao je Patricio Bustos, čelnik odjela za forenziku ministarstva pravosuđa.

Podsjetimo, tijelo Pabla Nerude koji je preminuo 1973. godine ekshumirano je u travnju jer su čileanske vlasti željele utvrditi je li poznati pjesnik umro od raka, ili je otrovan.

Naime, njegov bivši vozač Manuel Araya tvrdio je da su Pinochetovi agenti Nerudi ubrizgali otrov u želudac dok je bio hospitaliziran u Santiagu, od čega je navodno dobio srčani udar.

Neruda je podržavao socijalističkog predsjednika Salvadora Allendea, koji je zbačen u vojnom puču 11. rujna 1973. godine. Neruda je umro nedugo nakon toga, 23. rujna, od raka prostate.

Neruda je 1971. dobio Nobela za književnost, a zbog članstva u Čileanskoj komunističkoj partiji, njegovo je djelo bilo zabranjeno u vrijeme Pinochetove vojne diktature.

Kopirati
Drag cursor here to close