VBZ

Dragan Jurak ima najbolji neobjavljeni roman

Pobjednik dobiva novčanu nagradu od 100 tisuća kuna te objavu knjige u izdanju V.B.Z.-a.
Kultura / Knjige | 11. 09. 2022. u 20:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnikom V.B.Z.-ove književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2022. godine proglašen je u nedjelju u Rijeci Dragan Jurak za rukopis objavljen pod nazivom "Peleov priručnik", neobičnu i slojevitu posvetu čitanju kao profesiji, hobiju i strasti, objavila je HIna.

Takvu je odluku donio prosudbeni žiri koji su činili Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš, a koji je romaneskni prvijenac ovog pjesnika, esejista, te etabliranog književnog i filmskog kritičara izdvojio kao najbolji među 92 rukopisa pristigla na ovogodišnji natječaj.

Ime dobitnika otkrila je u sklopu svečanog otvorenja 15. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak članica prosudbenog žirija, književna kritičarka Jagna Pogačnik. Čestitala je Draganu Juraku na njegovu debitantskom iskoraku u fikcijsku prozu, prijavljenom na natječaj pod naslovom "Bibliofilija", a ukoričenom kao "Peleov priručnik", za koji je rekla kako je riječ o neobičnoj, uzbudljivoj i slojevitoj posveti čitanju, "knjiškome spomeniku knjizi".

"Ova je proza puna iznenađenja: ona je i auto i meta i post, zakučasta i kompleksna, a opet savršeno laka i protočna. Izmjenjuju se u njoj, furioznim tempom i kompetentno, ono što smo navikli zvati stvarnosnim; pjesme, lirski i ludički pasusi, dnevnik, esejistički pasaži, književnokritičke dileme i pitanja autorstva i najrazličitijih apokrifa, umetnuti dokumenti i ljubavna pisma", stoji u obrazloženju koji je Pogačnik pročitala na proglašenju upriličenom u art-kvartu Benčić.

Roman počinje enigmom, misterijem. Neimenovanom književnom kritičaru poštom pristigne nenaslovljena knjiga, bez imena autora ili informacija o izdavaču. Tek na trećoj stranici stoji tajnovito: zapisnik uhođenja, prisluškivani razgovori, presretnuta elektronska korespondencija, hakirani hardovi, i drugi materijali, a autor kojemu je tekst pripisan je Eusébio Armando Batistuta Pelé...

Jurak, kojemu su nagradu uručili pročelnik Ureda za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo, kazao je kako je roman nastao potpuno spontano, iz eseja koji je počeo pisati, a koji se nakon desetak kartica pretvorio u "nešto više". "Kad sam ga pisao, zamišljao sam ga kao neku kartu sa zakopanim blagom, rudimentarno obilježenu samo nekim najosnovnijim znakovima", rekao je.

Pobjednik dobiva novčanu nagradu od 100 tisuća kuna te objavu knjige u izdanju V.B.Z.-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close