Zemaljski muzej

Dodjela odlikovanja 'Vitez iz reda umjetnosti i književnosti' Mirsadu Sijariću

Francuski veleposlanik će odlikovanje Sijariću uručiti večeras u svojoj Rezidenciji u Sarajevu, priopćeno je iz francuskog veleposlanstva u BiH.
Kultura / Knjige | 02. 10. 2018. u 14:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska ministrica kulture Françoise Nyssen, u povodu treće godišnjice ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, dodijelila je odlikovanje "Viteza iz reda umjetnosti i književnosti" Republike Francuske direktoru Zemaljskog muzeja BiH Mirsadu Sijariću.  

Francuski veleposlanik će odlikovanje Sijariću uručiti večeras u svojoj Rezidenciji u Sarajevu, priopćeno je iz francuskog veleposlanstva u BiH.  

Red umjetnosti i književnosti odlikuje ličnosti koje su značajno doprinijele kulturi u Francuskoj i u svijetu. Ministrica kulture je, kako je priopćeno, ovim činom odala priznanje radu Sijarića i njegovom nastojanju da omogući održivi rad Zemaljskog muzeja BiH, jedne od najznačajnijih institucija jugoistočne Europe. 

Osim Sijarića, ovo je odlikovanje i za uposlenike Muzeja koji su sudjelovali u očuvanju zbirki uprkos svim poteškoćama, kao i za sve osobe iz BiH i šire koje su se angažirale u pokretu JaSamMuzej.  

Francuska je pružala svoju podršku Zemaljskom muzeju BiH tijekom tri godine od njegovog ponovnog otvaranja. U suradnji sa UNESCO-om, financirala je obnovu prostorije u kojoj se nalazi Sarajevska hagada. Također je bila začetnik partnerstva s Muzejom Louvre, koje ulazi u svoju drugu godinu. 

U sklopu "grupe prijatelja Zemaljskog muzeja", neformalne grupe zemalja angažiranih na njegovoj promociji, Francuska radi sa svojim partnerima u pronalaženju rješenja koja će omogućiti razvoj ove istaknute ustanove, priopćeno je.


Kopirati
Drag cursor here to close