UNESCO

Dobra iz BiH idu u registar 'memorije svijeta'

Memorija svijeta je program UNESCO-a koji je ekvivalentan listi svjetske kulturne baštine, a na ovu listu se upisuju najvažnija dobra koja imaju svjetsku dokumentarnu vrijednost
Kultura / Knjige | 11. 10. 2017. u 14:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja godine očekuje se pozitivna odluka UNESCO-a o upisu prvih pokretnih dobara iz Bosne i Hercegovine u svjetski registar ''memorije svijeta'', a u ovo dokumentirano naslijeđe trebali bi biti upisani unikatni rukopisi Gazi Husrev-begove knjižnice i Hagada Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Državno povjerenstvo za saradnju s UNESCO-om ove prijedloge je uputila u svibnju prošle godine.

Šef regionalnog biroa UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum u razgovoru sa sarajevskim gradonačelnikom Abdulahom Skakom i zamjenikom gradonačelnika Milanom Trivićem kazao je da je izvršena evaluacija prvih prijedloga iz BiH, da je mišljenje pozitivno, te da se u skladu s tim može očekivati i konačna odluka.

Memorija svijeta je program UNESCO-a koji je ekvivalentan listi svjetske kulturne baštine, a na ovu listu se upisuju najvažnija dobra koja imaju svjetsku dokumentarnu vrijednost.

Sarajevska Hagada je jedna od najljepših židovskih rukopisno oslikanih knjiga (14. vijek). Nastala je u Španjolskoj, a u Sarajevo su je donijeli Židovi Sefardi. U ''memoriju svijeta'' treba ući i kolekcija od deset tisuća unikatnih rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke iz osmanskog razdoblja, priopćeno je iz Grada Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close