Novi pogledi na obrazovanje

Digitalna transformacija - Novi pristupi i izazovi u obrazovanju

Rektor Milković je istaknuo da knjiga otvara nove poglede na obrazovanje u digitalnom dobu.
Kultura / Knjige | 24. 01. 2022. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz tiska je izašla knjiga 'Digitalna transformacija-Novi pristupi i izazovi u obrazovanju'. Jedan od autora knjige je doc. dr. sc. Marko Odak prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, zajedno sa suatoricama prof. dr. sc. Jadrankom Lasić Lazić i doc. dr. sc. Sandrom Kučinom Softić, a promocija knjige održana je na Sveučilištu u Zagrebu.

Knjigu su predstavili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, dekan Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nikola Mrvac i prorektor za nastavu Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Vlado Tropša.

  / Autori i promotori

Rektor Boras je naglasio da knjiga kroz sedam poglavlja, od institucijskih strategija do trendova i pravaca daljnjeg razvoja, daje odgovor na pitanje kako uspješno provesti digitalnu transformaciju obrazovanja. ''Uloga nastavnika u obrazovnom procesu podržanom tehnologijom je zahtjevnija nego prije, što kao jedan od prioriteta postavlja usavršavanje nastavnika u digitalnim kompetencijama, a koje nije moguće bez institucionalne podrške''.

Rektor Milković je istaknuo da knjiga otvara nove poglede na obrazovanje u digitalnom dobu. Posvećena je promjenama koje se događaju i pitanjima kako se s njima nosi obrazovni proces, posebno nastavnici kao glavni mentori toga procesa.               

Kroz pregledna poglavlja autori otvaraju mnoga pitanja i nude odgovore kroz primjere iz sveučilišne prakse, znanstvena istraživanja i aktualne europske dokumente vezane za tehnologiju u obrazovanje. ''Vrijednost knjige što je došla baš u pravo vrijeme, pravi trenutak, s obzirom na uvjete i specifične okolnosti u kojima naše društvo funkcionira danas. Svaki se dan, iznova propituju svi segmenti rada na daljinu, propituju se kompetencije nastavnika, (ne)zainteresiranost studenata, sama kvaliteta poučavanja na daljinu. Zbog toga je ova knjiga putokaz institucijskih strategija za budućnost'', kazao je Milković.

Doc. dr. sc. Marko Odak je istaknuo kako da bi dobili pozitivne željene učinke kada govorimo o tehnologiji u obrazovanju nužan je sustavan pristup koji je kroz poglavlja knjige više puta naglašavan. ''Knjigom smo povezali tri sveučilišta i jedna od poruka knjige je da suradnjom, razmjenom iskustva i znanja možemo odgovoriti na ovu i buduće krize i izazove i tako dobiti otporno obrazovanje. S obzirom da knjiga spaja teorijske koncepte i praktična znanja, od koristi može biti svim dionicima obrazovnog procesa, od menadžmenta do nastavnika i studenata''.

Knjigu su recenzirali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i dekan Grafičkog fakulteta i predsjednik Povjerenstva za e-učenje i internetske servise Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nikola Mrvac, a nakladnik je Sveučilište Sjever. Knjiga će biti dostupna i kao e-knjiga, u otvorenom pristupu.

Kopirati
Drag cursor here to close