House of European History

'Delail el-hajrat' ponovo na policama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BIH

U proteklih šest mjeseci Delail el-hajrat, koja je bila izložena u specijalnom staklenom boksu sa posebnim osiguranjem, privukla je veliku pažnju posjetitelja
Kultura / Knjige | 21. 11. 2017. u 13:18 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine predstavila se u House of European History (Kuća europske povijesti), sa iznimno vrijednim eksponatom iz rukopisne zbirke "Delail el-hajrat" (Zbirka salawata iz 1823. godine), po izboru tima povjesničara iz Kuće europske povijesti i uz suglasnost Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Naime, u Parlamentarnoj četvrti Brisela, u zgradi Eastman koja ima bogatu i zanimljivu povijest je nakon višegodišnjih priprema 6. svibnja ove godine u organizaciji Europskog Parlamenta svečano otvorena House of European History (Kuća europske povijesti).

Po riječima Kieran Burns, jednoga od kuratora u Kući europske povijesti, u proteklih šest mjeseci Delail el-hajrat, koja je bila izložena u specijalnom staklenom boksu sa posebnim osiguranjem, privukla je veliku pažnju posjetitelja.

Nakon isteka ugovorenog roka za izlaganje Delail el-hajrata, Kuća europske povijesti je predložila nastavak suradnje i izlaganje drugog eksponata "Die Großen Französischen Impressionisten" (Veliki francuski impresionisti) autora Fritza Novotnyja, objavljena 1952. godine u Beču. Radi se o knjizi koja je očigledno spašena iz vatrene stihije 1992. godine u Vijećnici, jer se jasno vide pougljeni tragovi, što je čini posebno atraktivnom.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina je na poziv Kuće europske povijesti osobno preuzeo Delail el-hajrat, koji je, prije povratka detaljno pregledan od eksperata u oblasti restauracije starih i rijetkih knjiga.

Po završetku carinsko-administrativnih procedura, ovaj izuzetno vrijedan rukopis se ponovno našao na policama Specijalnih zbirki u NUBBiH, a njegovo mjesto u Kući europske povijesti zauzela je knjiga "Die Groβen Franzӧsischen Impressionisten", da svojim nagorenim stranicama svjedoči o stradanju NUBBiH u Vijećnici i najvećem kulturocidu koncem dvadesetoga stoljeća u Europi, priopćeno je iz NUB-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close