Veliko priznanje

Darko Cvijetić dobitnik nagrade Fric

Autoru, kaže žiri, ne preostaje drugo, nego da sebe i nas riječima i pričama oslobodi koncentrata zla koji se staložio u tom trenutku poraza ljudskosti na putu od prizemlja do trinaestoga kata jednog nebodera
Kultura / Knjige | 31. 01. 2020. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jako sam iznenađen, u šoku sam. Ovo je velika čast, nisam očekivao nagradu. Zaista ne znam što bih rekao, presretan sam'', rekao je Darko Cvijetić koji je s knjigom ‘Schindlerov lift’ osvojio književnu nagradu Fric za najbolju neprevedenu knjigu fikcijske proze.

Na velikoj svečanosti u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu koordinator nagrade Kruno Lokotaristaknuo je kako se nagrada ove godine dodjeljuje po treći put, a riječ je o 75 tisuća kuna vrijednom uglednom priznanju koje dodjeljuje sponzor Barcaffe i skulpturu savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, a čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24 (Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić), izvještava 24sata.

''Jednostavnom, tečnom, gotovo lakom rečenicom, izrazito preciznom, izbrušenom; dokumentirajući, bilježeći, izbjegavajući patetičnost, poetskom repetitivnošću i suspregnutom, potkožnom emocionalnošću, autoru ne preostaje drugo, nego da sebe i nas riječima i pričama oslobodi koncentrata zla koji se staložio u tom trenutku poraza ljudskosti na putu od prizemlja do trinaestoga kata jednog nebodera koji je razderao svaki nebeski utopistički privid raja i 'raje''', objasnio je žiri svoju odluku.

U žiriju za dodjelu nagrade ove su godine bili glumica Lana Barić, povjesničar Hrvoje Klasić, ginekolog Dubravko Lepušić, književna kritičarka Jagna Pogačnik i Igor Vikić, urednik kulture Expressa.

Pobjednički je naslov izabran između 52 razmatrana, od kojih se ukupno 13 profiliralo u širi a šest u uži krug izbora za nagradu. Uz "Schindlerov lift", to su "Isijavanje" Namika Kabila, "Poštovani kukci i druge jezive priče" Maše Kolanović, "Skica u ledu" Josipa Mlakića, "Stranka" Bojana Žižovića i "Pacijent iz sobe 19" Zorana Žmirića.

''Velika mi je čast i zadovoljstvo biti dobitnik književne nagrade koja je ime dobila po nadimku najoštrijeg pera naše moderne pismenosti - Miroslava Krleže. Ako bih tražio točku dodira između moje malenkosti i veličajnosti mudroga Frica, našao bih je u velikoj inventuri nesporazuma koji započinju pitanjima identiteta a dovršavaju se u isprljanosti rovovskim blatom – bilo galicijskim ili bosanskim, dovršavaju se, dakle, u dubokoj antiratnosti'', poručio je Cvijetić.

''Književnom nagradom Fric učinili ste me vrlo, vrlo ponosnim i dali mi časnu obvezu pisanja radi spašavanja hoda na glavi, doveli me u dostojanstvenu blizinu veličanstvene utopije književnost'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close