Džamonja

Dan kad je rođen Dario…

Bio je kolumnista u časopisima Slobodna Bosna, Večernje novine, Naši dani, Oslobođenje, Komunist, Valter i Valter ekspres, te urednik u časopisu Lica.
Kultura / Knjige | 18. 01. 2022. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dario Džamonja rođen je na današnji dan, 18. svibnja 1955. godine. Rodio se u Sarajevu u kojem je, kako je sam rekao, umro dva puta.

"Zovem se Dario Džamonja. Rodio sam se 1955. godine u Sarajevu. U Sarajevu sam i umro 1993. kada sam ga napustio. Godine 1998. sam opet umro kada sam napuštao Ameriku i svoju djecu. Sada opet pokušavam živjeti u Sarajevu od pisanja'', pisao je ovaj majstor kratke priče o sebi.

Gimnaziju nikada nije završio jer je već u tim godinama živio po kavanama. Bio je dijete razvedenih roditelja, radi čega ga je uvijek pratio osjećaj da nikome ne pripada osim Sarajevu, u gradu u kojem je i u umro 15. listopada 2001. godine.

Video: Dario Džamonja

Pisao je o samoći, o mračnim pijanstvima i mamurlucima, o neurednosti svoga stana, o pustim ljetnim ulicama Sarajeva, o cavtatskoj rivi i o Kamenu Malom, o Makarskoj, o dugim, teškim i zagušljivim sarajevskim zimama, o običnim ljudima i njihovim vrlo neobičnim sudbinama, o važnim i nerješivim životnim pitanjima…

Bio je kolumnista u časopisima Slobodna Bosna, Večernje novine, Naši dani, Oslobođenje, Komunist, Valter i Valter ekspres, te urednik u časopisu Lica.

Za života je objavio naslove “Priče iz moje ulice”, “Zdravstvena knjižica”, “Drugo izdanje”, “Veselin Masleša”, “Priručnik, Oni dani”, “Prljavi veš”, “Pisma iz ludnice”.

Posthumno su mu, između ostalih, objavljeni izbori “Ptica na žici”, Buybook, Sarajevo,  “Priče – Dario Džamonja”, Slobodna Bosna te “Ako ti jave da sam pao” Buybook, Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close