Narodna knjižnica HNŽ

Čaroban tjedan u Mostaru

Čarolija je prošla hodnicima Narodne knjižnice Hercegovačko-neretvanske županije
Kultura / Knjige | 03. 08. 2020. u 09:36 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Maleni čarobnjaci poharali su Narodnu knjižnicu HNŽ-a u Mostaru krajem mjeseca srpnja.

Naime povodom rođendana Harryja Pottera i njegove autorice J.K. Rowling Narodna knjižnica HNŽ Mostar organizirala je manifestaciju 'Tjedan Harryja Pottera' od 21. – 25. svibnja 2018. godine.

Ovaj ''čarobni tjedan'', organiziran je prvenstveno u cilju poticanja čitanja, obogaćivanja mašte, stjecanja navike posjeta Knjižnici,

Foto: Facebook / Mali čarobnjaci u Narodnoj knjižnici HNŽ-a

Inače, 31. srpnja, rođendan je najprodavanije živuće autorice Velike Britanije koja je magijom obogatila živote mnogih - J. K. Rowling. Premda se dosta uspješno posvetila pisanju romana za odrasle pod pseudonimom Robert Galbraith, najpoznatija je zbog serijala romana o malom čarobnjaku Harry Potteru.

Serijal knjiga o Harry Potteru prodan je do danas u 500 milijuna primjeraka na 79 jezika, a najprodavaniji je književni serijal ikad napisan.

5 zanimljivosti o J.K. Rowling i Harryju Potteru

• Životni hobi J.K. Rowling je prikupljanje neobičnih i interesantnih riječi i imena. Neke od njih iskoristila je u serijalu o Harryju Potteru, a mnoge od tih riječi je sama izmislila.

• Izvorni primjerak Harrya Pottera i Kamena mudraca napisala je 1995. na staromodnom pisaćem stroju. JK Rowling je od osobe koja si nije mogla priuštiti fotokopiranje svoga rukopisa postala prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijarderku.
• Knjigu je odbilo tiskati 12 izdavačkih kuća.
• Profesor Snape djelomično je baziran na profesoru kemije iz srednje škole koju je pohađala J.K. Rowling
• Stanica Kings Cross je polazište za vlakove na velike udaljenosti koji se zaustavljaju u svim europskim gradovima u kojima žive čarobnjaci. To je i mjesto gdje je Joanne Kathleen Rowling čekala da vlak ode u Manchester u 1990. godini, kada je smislila karakter Harry Potter.

Kopirati
Drag cursor here to close