Ivan Lovrenović

Bosanski križ, nadgrobna skulptura iz doba turske vlasti

Knjiga "Bosanski križ, nadgrobna skulptura iz doba turske vlasti“, koja otkriva malo poznatu umjetnost monolitnih stela oblikovanih u antropomorfne križeve, predstavljena u petak u rodnoj kući Ive Andrića u Travniku.
Kultura / Knjige | 11. 12. 2021. u 13:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Bosanski križ, nadgrobna skulptura iz doba turske vlasti“, koja otkriva malo poznatu umjetnost monolitnih stela oblikovanih u antropomorfne križeve, a za koju je tekst napisao Ivan Lovrenović a fotografije snimio Josip Lovrenović, objavljena je u nakladi “Dram radosti “iz Travnika i “Synopsisa” iz Zagreba a predstavljena u petak u rodnoj kući Ive Andrića u Travniku.

Na predstavljanju knjige "Bosanski križ" govorili su, osim autora, Ivana Lovrenovića i Josipa Lovrenovića, povjesničarka umjetnosti Fatima Maslić i Enes Škrgo, kao urednik knjige.

Urednik novoosnovane IK “Dram radosti” Enes Škrgo u izjavi za Fenu kazao je da je ova izdavačka kuća počela s radom izdavanjem knjige "Bosanski križ", a u petak 10. prosinca na datum kada je 1961. u Stockholmu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost Ivi Andriću, datumu koji se u Travniku obilježava već niz godina, izdavačka kuća je prvi put predstavljena u kulturnom životu BiH.

Izdavačka kuća “Dram radosti” osnovana je inicijativom direktorice GS "Tvornice mašina" Travnik Snježane Köpruner, koja o motivima započinjanja izdavačke djelatnosti u Travniku kaže da će se mnogi zapitati zašto izdavačka kuća u vremenima kada se sve manje čita, u vremenima kada gubimo naše kulturne identitete, jer za društvo u kojem živimo i radimo oni ne predstavljaju vrijednost koju treba sačuvati.

- Jedini za mene opravdavajući odgovor je da spriječimo od zaborava naše tisućljetno bivanje na ovim prostorima, da ne zaboravimo naše pretke, njihove običaje i njihov kulturni izražaj. Da ne zaboravimo sebe same - kazala je Köpruner.

U planu Izdavačke kuće “Dram radosti”, osim predstavljene knjige “Bosanski križ” autora Ivana i Josipa Lovrenovića koja je izišla u okviru biblioteke “Monumet”, za sad su i zbirka poezije Kenana Džidića “Dani prosjaka” u okviru biblioteke “Horizont očekivanja”.

U okviru biblioteke “ Memento” u planu je tiskanje knjiga “Travnik u prošlosti 1464 – 1878” autora Hamdije Kreševljakovića i Derviš M. Korkuta te “Ljevarstvo u Bosni od prahistorije do početka XX stoljeća “ Derviša Pihura.

U okviru izdavačke kuće također planiraju pokrenuti i biblioteku “Natura naturata” za koju će tematski okvir biti priroda od publicistike do znanstvenih radova.

Kopirati
Drag cursor here to close