Najbolja knjiga u Srbiji i RS

Bora Đorđević dobitnik nagrade ''Ivo Andrić''

Povod za ovu nagradu bile su njegova tri romana koja su objavljena u izdavačkoj kući ''Geopoetika'' u Beogradu.
Kultura / Knjige | 24. 01. 2018. u 15:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliku nagradu ''Ivo Andrić'' za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji i Republici Srpskoj pripala je pjesniku i poznatom glazbeniku Bori Đorđeviću za knjigu poezije ''Pusto ostrvo'', objavljenu u izdavačkoj kući ''Arte'' iz Beograda.

Ovu odluku priopćio je novinarima Emir Kusturica, predsednik žirija za dodjelu vrednog književnog izdanja, u kome su bili i Muharem Bazdulj i profesor Jovan Delić.

Ovaj žiri nagradio je i kineskog pisca Ju Hua velikom nagradom ''Ivo Andrić'' za životno djelo.

Povod za ovu nagradu bile su njegova tri romana koja su objavljena u izdavačkoj kući ''Geopoetika'' u Beogradu.

Ju Hua je do sada, u prevodu Zorana Skrobanovića, u Srbiji objavio knjige ''Živeti'', ''Zapisi o prodavcu krvi'' i ''Sedmi dan''.

Obe nagrade bit će dodijeljene laureatima 27. siječnja u Andrićevom institutu u Andrić gradu.

Emir Kusturica je istaknuo da je Odeljenje za književnost Andrićevog instituta odredilo svoju budućnost kroz internacionalizaciju Andrićeve nagrade.

''To smo učinili ne samo zbog toga što je Andrić jedan od najprevođenijih pisaca već i zbog činjenice da nagrade danas mogu da opstaju jedino ako se nagrađuju pisci iz različitih govornih područja”, kazao je Kusturica.

On je naglasio da je ovog puta izbor pao na jednog pisca iz Srbije i međunarodnog stvaratelja.

''Žiri će i ubuduće uvažavati pisce sa različitih meridijana, ali i one koji pišu a stižu recimo iz rock'n'rolla'' kazao je Kusturica.

Predsjednik Upravnog odbora Andrićevog instituta, pjesnik Matija Bećković, kazao je da svi okupljeni nazoče krupnom prevratničkom događaju.

''Pošto je reč o rock'n'roll zvijezdi trebalo bi o Bori Đorđeviću da govorim neobavezno. To je nemoguće, sve kada bi i htio da tako nešto učinim. Đorđević ima veliki dar. Čačak je dao mnogo velikih pjesnika i Bora Đorđević se pojavio u svijetu pjesnika, kada nitko nije želeo ni čitati ni slušatipoeziju, ako nije komponirana i pjevana. Tu je Bora Đorđević isprednjačio”, kazao je Bećković.

Cijenjeni pjesnik je kazao da je Đorđević napisao nekoliko pesama koje pripadaju antologiji naše poezije

''Njegova pjesma 'Pogledaj dom svoj anđele' postala je himna mlađih naraštaja. Ta pesma je za mlađe bila isto što i za moju generaciju roman 'Pogledaj dom svoj, anđele'. Da nije ništa drugo ispjevao, istoimena pjesma Bore Đorđevića bila bi dovoljna da mu osigura mesto u vrhovima srpskog pjesništva. Bora Đorđević se na engleskom kaže Bob Dilan, a Bob Dilan na srpskom Bora Čorba”, rekao je Bećković.

Publicista i pisac Muharem Bazdulj napomenuo je da treći put Andrićev institut dodeljuje književne nagrade.

''Ove godine smo u obe odluke išli u pravcu određenog proširivanja granica za dodelu nagrada. Književnost ima univerzalni temelj i naš iskorak prema kineskoj književnosti je nešto za šta nam je presedan dao sam Ivo Andrić. On je svoj 64. rođendan dočekao u Kini kao član izaslanstva jugoslovenske književnosti. On je tamo vidio u jednoj privatnoj biblioteci knjige koje su i njemu mnogo značile u studentskim danima. Našao je knjigu Laze Lazarevića. To je za Andrića bio najbolji odsjaj jedne kulture”, kazao je Bazdulj.

On je istaknuo da je žiri nagradio pisca koji je istovremeno i kineski i dio onoga šta je Gete nazivao svetska književnost.

''To je probijanje granica'', kazao je Bazdulj.

Kopirati
Drag cursor here to close